Zwolse transitievisie warmte

brandende-gaspit-gasfornuis.jpg

Door Monique Bakker op 30-11-2020

Dertig jaar klinkt nog ver weg. Maar in 2050 zullen alle 55.000 woningen in Zwolle verwarmd moeten worden zonder aardgas. We benaderen dat met een positieve insteek, net als het overgrote deel van de Zwollenaren. Daarbij zetten we vooral in op isoleren. Want alles wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Ook moet het makkelijk zijn voor particuliere huiseigenaren om aan te sluiten bij initiatieven uit de wijk, of van een woningcorporatie. Haalbaar en betaalbaar is de basis! Lees de hele bijdrage van Jeroen hieronder:

 

"Op dit moment ben ik de gelukkige eigenaar van een huis in Schelle, bouwjaar 1989 en verwarmd met een CV ketel. Volgens de monteur is het een oudje en de afgelopen jaren heeft het ding al wat kuren gehad. Natuurlijk weet ik dat dit apparaat gaat het niet volhouden tot 2050 als we aardgasvrij moeten zijn. Maar wat dan? Waar kies je voor als hij het begeeft? Nog een keertje op gas, alvast gasloos of een beetje van beiden. Wat is een verstandige en ook voordelige keuze? Vragen die echt niet alleen bij mij leven. Tegen dat licht heb ik de afgelopen periode veel stukken gelezen over de energie- en warmtetransitie. En voorzitter, eerlijk is eerlijk, het was veel, het was vaak taaie kost en de tijd had wat langer gemogen. De visie hoeft immers pas in 2021 te worden vastgesteld.

Maar de verandering die eraan komt moeten we niet lichtzinnig opvatten. Alle 55.000 Zwolse woningen moeten binnen 30 jaar gasloos worden verwarmd. We zijn dan ook blij dat het VVD adagium “haalbaar en betaalbaar” een belangrijke basis vormt onder deze visie.

Nog blijer zijn we met de positieve insteek van vele Zwollenaren. Slecht 16% ziet gasloos echt niet zitten. En, voorzitter, met diezelfde positieve insteek wil onze fractie vanavond dit debat voeren. We hebben een grote uitdaging, maar het is nodig dat we overstappen de komende jaren. Niet direct, want we kunnen de tijd gebruiken en daarmee misschien ook wel gebruik maken van de innovaties die vast gaan komen. We moeten samen - aan - de - slag!

De eerste stap die we gaan doen is isoleren. Isoleren heeft een belangrijke plek in de visie en wat ons betreft is dat volkomen terecht. Alles wat we niet verbruiken hoeven we immers ook niet op te wekken. En daarover verwacht ruim 66% van de Zwollenaren informatie van de gemeente. Welke werkzaamheden zijn slim om nu uit te voeren, waar moeten we nog even mee wachten. Daarin is het belangrijk dat inwoners inzicht krijgen in de planning van de gemeente. We willen weten wanneer welke wijk aan de beurt is. En moeten dat op een makkelijk toegankelijk digitale plek kunnen vinden. Misschien kan de wethouder ons daar in haar reactie alvast een antwoord op geven.

Het zou goed zijn als op deze plaats ook informatie is voor initiatieven die er spelen in wijken. Initiatieven waarbij je makkelijk kan aanhaken als inwoner. Want van onze inwoners wordt een actieve rol verwacht. Maar volgens onze fractie is hier ook een rol weggelegd voor de woningcorporaties. In wijken waar zij bezig zijn met verduurzaming zouden particuliere eigenaren makkelijk moeten kunnen aanhaken. Door
gezamenlijk in te kopen wordt het niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker voor huiseigenaren. Volgens mij is dat ook een definitie van “haalbaar en betaalbaar”. We zijn benieuwd hoe de wethouder hier naar kijkt, hoe zij corporaties kan stimuleren hieraan mee te doen en eventuele belemmeringen hierin weg kan nemen? Een centrale digitale informatieplek zou ook een plaats kunnen zijn waar we campagnes promoten. Ik denk aan de campagne “Zet ‘m op 60” van verschillende ketelfabrikanten. Door de ketel op 60 graden te zetten wordt jaarlijks veel gas en daardoor geld bespaard.

Maar ook met een lagere temperatuur is het moment onvermijdelijk. Ik zal binnenkort afscheid moeten nemen van mijn huidige CV ketel. En waar het een feestje zou moeten zijn om te kunnen besparen zie ik er wel een beetje tegenop. Want voorlopig weet ik nog niet wat ik moet doen. Ook al is er, volgens de visie, een warmtenet op komst. Maar dat kan nog tot 2050 duren en er is vooralsnog geen duidelijke planning. En 2050, dat is nog 30 jaar weg, theoretisch zouden dat zelfs de levensduur van 2 CV ketels kunnen zijn. Vermoedelijk zal de volgende ketel dus nog gasgestookt zijn, waarschijnlijk aangevuld met een warmtepomp, de hybride variant. Zo kan ik nu alvast iets doen richting aardagsvrij, maar blijf ik flexibel om in de toekomst aan te haken op nieuwe technologie.

Blijft er nog een punt over voorzitter. Want hoe gaat het bijvoorbeeld met ondernemers. We zien dat onze bedrijventerrein niet zijn ingevuld en dat baart ons zorgen. Ondernemers moeten ook voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden. In een tijd waarin inkomsten onder druk staan hebben ze nu wat anders aan hun hoofd. Maar voorzitter, kan de wethouder ons toezeggen dat ze actief na gaat denken hoe ze ondernemers kan meenemen in de verandering, welke mogelijkheden er voor hen zijn om mee te doen aan subsidies en initiatieven? We denken daarbij specifiek aan een MKB toets om de maatregelen soepel te laten verlopen.

Afrondend voorzitter. Onze fractie kan zich goed vinden in de dragers van de visie, namelijk eerst isoleren en voor de daadwerkelijke maatregelen “haalbaar en betaalbaar” als uitgangspunt. De visie zou dynamisch moeten zijn naar de toekomst om in te spelen op innovaties. En ik? Voorlopig blijf ik duimen dat mijn ketel het nog even blijft doen…

Dank u wel voorzitter"