Wethouder bevraagd over onveilige werksituatie RTV-Focus en tijdig informeren gemeenteraad

B2403637-8C3F-4A16-964A-490FF6494BC8.PNG

Door Kirsten van Zeist op 11-08-2022

Wethouder bevraagd over onveilige werksituatie RTV-Focus en tijdig informeren gemeenteraad

‘Schreeuwen, kleineren en grensoverschrijdend gedrag: oud-stagiairs spreken van onveilige werksituatie bij lokale omroep Zwolle’, kopte RTV Oost 10 augustus. Aanleiding voor de Zwolse VVD om samen met PvdA, D66 en CDA vragen te stellen over de situatie, het informeren hierover richting de gemeenteraad en de stappen om alle feiten boven tafel te krijgen. 
 

VVD-woordvoerder cultuur Thijmen Prins: “Ik ben geschrokken van de berichtgeving over de werkomgeving bij de lokale Zwolse omroep. Wat deze studenten mogelijk hebben moeten doorstaan tijdens hun stage is natuurlijk onacceptabel. Het is knap om daarmee naar buiten te treden en des te belangrijker dat we alle feiten in een evaluatierapport boven tafel krijgen.”
 

De VVD begrijpt niet waarom de informatie hierover niet eerder is gedeeld met de raad. De gemeenteraad adviseert welke organisatie een licentie krijgt en zou daarom altijd actief geïnformeerd moeten worden over belangrijke ontwikkelingen binnen de lokale publieke media-instelling. De fracties van VVD, PvdA, D66 en CDA willen daarom uitleg waarom de wethouder deze informatie niet heeft gedeeld. 

Fractievoorzitter Johran Willegers: "Met onze schriftelijke vragen willen we dat de werkomgeving van de omroep mee wordt genomen in de aankomende evaluatie. We roepen de wethouder dan ook op dit aspect toe te voegen aan dit rapport.” Een inspirerende en veilige werkomgeving is essentieel voor je professionele ontwikkeling. Willegers: “Daarom zijn wij erg benieuwd wanneer de wethouder is geïnformeerd over de situatie bij RTV-Focus en welke stappen er inmiddels zijn genomen".
 

Dat brengt de fracties tot de volgende vragen:
 

  1. Heeft de wethouder kennisgenomen van het artikel Schreeuwen, kleineren en grensoverschrijdend gedrag: oud-stagiairs spreken van onveilige werksituatie bij lokale omroep Zwolle, en wat is de reactie van de wethouder op de geschetste situatie?
     
  2. Wanneer was de wethouder op de hoogte van de verhalen over de situatie bij RTV Focus?
     
  3. Welke stappen heeft de wethouder ondernomen naar aanleiding van die berichten?
     
  4. Waarom heeft de wethouder besloten om de gemeenteraad niet te informeren over de berichten over de werkomgeving bij RTV Focus? En kan zij de brief naar waar verwezen wordt in het betreffende artikel, toesturen aan de raad?
     
  5. Heeft Zwolle een (opdrachtgever)relatie met RTV Focus waarin zij in opdracht van de gemeenten uitzendingen verzorgen of bijeenkomsten registreren?
     
  6. Kan in de aankomende evaluatie specifieke aandacht komen voor de veilige werkomgeving voor stagiairs en andere werknemers of vrijwilligers?
     
  7. Wat is de reactie van het Commissariaat van de Media op de toegestuurde informatie?
     
  8. Kan de wethouder toezeggen de raad actief bij ontwikkelingen op dit onderwerp te informeren?