Werken om fraude met uitkering terug te betalen wordt de norm

werken_voor_fraude.jpg

Door Monique Bakker op 15-04-2013

Uitkeringsfraudeurs zullen straks niet langer ongestraft een misdrijf begaan. Fraudeurs die niet terug kunnen betalen, worden aan het werk gezet. Dat heeft de VVD Zwolle in een aangenomen motie de wethouder Sociale Zaken opgedragen. De VVD Zwolle stelt al langere tijd dat de gemeente deze misstanden moet aanpakken en die wens vindt nu zijn uitwerking. Tijdens het Raadsplein van maandag 9 april werd de motie aangenomen.

Veel mensen die frauderen hebben financiële problemen waardoor zij het bedrag aan teveel ontvangen uitkering niet terug kunnen betalen. Hierdoor staat de gemeente dan vaak met lege handen.  Het totale bedrag van niet inbare uitkeringsfraude is zo hoog dat in de begroting van de gemeente Zwolle hiervoor een bedrag is opgenomen van ruim 7 miljoen euro. Geld dat door vele hardwerkende belastingbetalers is betaald om zo het sociale vangnet in stand te houden.

De VVD Zwolle vindt het sociale vangnet een groot goed voor mensen die dat echt nodig hebben. De eerste sociale wetgeving kwam immers door liberalen tot stand. De VVD Zwolle vindt frauderen met gemeenschapsgeld echter uit den boze.  Hard werkende burgers en ondernemers zien de koopkracht dalen. Daarom wil de VVD Zwolle een krachtig signaal afgeven dat frauderen met uitkeringen in Zwolle niet loont. Ook als er niets te halen valt. Wij spreken deze groep mensen aan op hun maatschappelijke plicht en willen dat zij maatschappelijke taken gaan uitvoeren om zo door arbeid hun schuld af te lossen.

Vanuit liberaal oogpunt is een uitkering als uiterste redmiddel voor diegene die niet kan werken of  tijdelijk niet aan werk kan komen. Een sociaal vangnet is een belangrijk recht, maar de ontvanger van de uitkering heeft ook een aantal plichten zoals zich maximaal inspannen om weer aan het werk te komen.  Fraude met bijstandsgeld  is een misdaad die in de praktijk vaak geheel of gedeeltelijk onbestraft blijft. Van een kale kip kun je niet plukken, maar door werken en op deze manier een bijdrage leveren aan de maatschappij kan de schuld aan de gemeenschap toch worden ingelost. De VVD Zwolle verwacht daarnaast dat van deze maatregel een preventieve werking uit gaat want ook als je niet terug kunt betalen, loont frauderen met de uitkering niet.

De Zwolse VVD wacht daarom met belangstelling af hoe het college van Burgemeester en Wethouders bijstandsfraudeurs die niet terug kunnen betalen in gaat zetten op maatschappelijke taken.

Terug