VVD heet Hornbach van harte welkom

hornbach.jpg

Door Thom van Campen op 08-04-2013

Een aantrekkelijke winkelstad word niet je niet enkel door een vestiging van Ikea of Hornbach. Het zijn van een aantrekkelijke winkelstad is een combinatie van ondermeer een mooie, schone en veilige binnenstad, goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid en bovenal met een aantrekkelijk overall winkelaanbod.

Een aantrekkelijke winkelstad wordt niet je niet enkel door een vestiging van Ikea of Hornbach. Het zijn van een aantrekkelijke winkelstad is een combinatie van ondermeer een mooie, schone en veilige binnenstad, goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid en bovenal met een aantrekkelijk overall winkelaanbod. Met onderscheidende zaken die naast de winkelketens door “gewone”  MKB- ondernemers worden gerund. Het is juist het MKB die daarbij zorgt voor het grootste deel van de werkgelegenheid in ons land.

De vraag die je in dit debat zou moeten stellen is wat de komst van een Ikea of in dit specifieke geval Hornbach voor onze stad doet en wat hebben we daar voor over hebben. Is onze stad met de komst van Hornbach en Ikea aantrekkelijker geworden voor meer regionaal bezoekers? Brengt het een versteviging van onze stedelijke economie? Levert het naast het imago van het zijn van een stad waar bedrijven zich ook nu graag willen vestigen ons als stad wat op? De VVD vindt  van wel. Succes werkt namelijk aanstekelijk, daar willen mensen bij horen, aan meedoen. Succes trekt aan.

Aantrekkingskracht van onze stad betekent namelijk meer mensen en bedrijven die naar onze stad willen komen, wat weer goed is voor onze werkgelegenheid, verkoop en bouw van huizen, scholen en voorzieningen. M.a.w. goed voor de bouwwereld.

Wordt bij de komst van een Hornbach de spoeling voor de bouw gerelateerde bedrijven dunner? Ja, dat zou kunnen.  Met name in het begin zit die kans er in. Echter de aantrekking van meer mensen die naar onze stad komen betekent voor iedere ondernemer een kans om daar ook iets mee te doen.

Gaan de regio bezoekers alleen naar Ikea, drinken daar koffie en gaan dan weer naar huis? Wellicht, maar zullen een volgende keer naar Zwolle komen voor funshoppen of op zoek gaan naar die ene speciaalzaak in de stad (met die uitnodigende website). Want Zwolle is aantrekkelijk, biedt  de consument veel mogelijkheden.

Een excellentere versterking voor zowel de periferie (Hornbach) en rand van Zwolle (Ikea) dan wat er op dit moment in Zwolle gebeurd is nauwelijks denkbaar. Laten de Zwolse bedrijven en horeca daar op in spelen. Wees innovatief, creatief, gastvrij…. Noem maar op. En mocht de MKB-er in Zwolle daar problemen of hinder bij ondervinden die wordt neergelegd vanuit regels of bestemmingsplannen, dan zal de VVD daar graag een lans voor breken. Juist vanwege genoemde kansen voor de stad stemt de VVD in met voorgestelde aanpak voor de wijziging van het bestemmingsplan en de bijbehorende kredietverstrekking. 

VVD-fractievoorzitter Aly van der Vegte voerde op 8 april januari het meninsgvormende debat over de herontwikkeling van het Shell-terrein, de voorgenomen vestigingsplaats van de Hornbach.