Vrijwilligers- en mantelzorgbeleid

Vrijwilligers- en mantelzorgbeleid.png

Door Branco Schoenaker op 18-11-2024

Dankzij de vele vrijwilligers en mantelzorgers is Zwolle een stad waarin mensen elkaar kennen, naar elkaar omzien en zorgdragen voor hun omgeving. In de Koers Sociaal Domein 2024-2030 is het belang van een sterke sociale basis geschetst, onder andere om de vergrijzing en de transformatie in de zorg beter te kunnen opvangen. Ook daarvoor is de bijdrage van vrijwilligers en mantelzorgers cruciaal. De VVD heeft hier bepaalde ideeën over, lees de gehele bijdrage van Monique hier:

In Zwolle zorgen we voor elkaar. Ruim 60% van de Zwollenaren doet vrijwilligerswerk en 1 op de 3 verleent mantelzorg. Belangeloos zorgen voor een naaste. Daar hoeven we onszelf geen hartstad voor te noemen, dat vinden we in Zwolle gewoon normaal.

De kans is dus groot dat u iemand bent of kent die vrijwilliger is of mantelzorg verleend. En dat u en ik, maar ook het college en de ambtenaren regelmatig mensen spreken daarover. Het verbaast mijn fractie dus dat in dit beleid, waar we toch ruim een jaar op hebben moeten wachten, vol staat van de voornemens om onderzoeken uit te voeren. Bijvoorbeeld een onderzoek naar de intrinsieke motivatie van vrijwilligers, terwijl in het Beleidsplan vrijwilligersondersteuning van augustus 2023 toch al lang stond dat dit onderzocht zou worden. En dat het vooral aan de maatschappelijke organisaties in de stad is om uit te zoeken wat mensen beweegt om vrijwilliger te worden en daarop in te spelen. Deze mensen zitten niet te wachten op extra onderzoeken en nog meer vertraging, maar op concrete acties en ondersteuning. Ik ga een aantal voorstellen doen waar de wethouder direct mee aan de slag kan en geen onderzoek voor nodig heeft.

Een vrijwilliger kan rustig om zich heen kijken en beslissen waar hij of zij actief wil worden en welke ondersteuning daarbij hoort. Mantelzorgers overkomt het meestal, omdat een naaste bijvoorbeeld plotseling ziek wordt. En zij worden geconfronteerd met allerlei regelingen, onbegrijpelijke afkortingen: PGB, ZIN en BG-GRP, 5VV en IB. Het is niet te doen. Dat kan anders en moet beter. De Rijksoverheid heeft daar een rol in, maar ik wil graag dat de gemeente een doorlichting doet van regels voor mantelzorgers en daar in gaat schrappen wat onnodig is. Er ligt al een motie van VVD en GroenLinks die dat mogelijk maakt dus de vaart erin zou ik zeggen.

Daarnaast wil de VVD betere ondersteuning voor mensen die eigenlijk niet weten dat ze mantelzorger zijn. Dat klinkt als een moeilijke opgave en dat is het ook, want deze mensen zijn vaak niet in beeld. Je maakt één keer per week het huis van je zieke moeder schoon. En voordat je het weet pak je de administratie op en help je haar met douchen en aankleden. Dat doe je gewoon, want het is immers je moeder. Maar het is zwaar werk, het kost veel tijd en kopzorgen en je hebt ook nog een baan en een eigen gezin. Het is belangrijk dat we deze mensen vroeg in beeld krijgen zodat zij ondersteund kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat ze weten dat er een regeling is om een dag minder te gaan werken. Wellicht kan het SWT daar een rol in hebben. Er staat veel informatie op mantelzorg.nl en de site van Zwolle doet! Deze info moet beter onder de aandacht worden gebracht. Ik hoor graag van de wethouder hoe hij dat gaat doen.

Als je mantelzorg verleent dan moet je ook gewoon je auto kwijt kunnen bij de woning van degene die je verzorgt, zonder allerlei aanvullende kosten. Je bent soms voor dag en dauw bij je opa om hem te helpen met aankleden en ontbijt te maken en daarna moet je naar je werk. Dan moet die auto gewoon dichtbij staan. Er zijn natuurlijk mogelijkheden voor bewoners in een parkeervergunninggebied om een 2e plek aan te vragen, maar daar zijn extra kosten aan verbonden en de mantelzorger is er wellicht niet elke dag van de week. De VVD wil daarom graag dat de mogelijkheid voor een mantelzorgparkeerkaart wordt onderzocht. Of andere mogelijkheden voor mantelzorgers om gratis te parkeren in een vergunningzone. We overwegen daartoe een motie.

Verder moet de mantelzorger een belangrijke plek aan de keukentafel hebben bij gesprekken met andere zorgverleners. Als iemand dementie heeft dan komt er een casemanager die in beeld brengt wie zorg verleent en wat de mogelijkheden zijn. Ik zeg niet dat iedereen een casemanager moet krijgen, maar ik zie wel een rol voor een specialist ouderenzorg of voor de huisarts om mensen bij elkaar te brengen om de zorgbehoevende Zwollenaar heen. Zo wordt de mantelzorger ook beter betrokken, ondersteund en ontzorgt. Hoe ziet de wethouder dat?

Kortom, laten we met concrete acties ervoor zorgen dat het makkelijker en aantrekkelijker wordt voor vrijwilligers en mantelzorgers. We moeten mensen die belangeloos zorgen voor een ander niet beperken met allerlei onnodige regels en kosten, maar juist de ruimte geven.