Vrije sluitingstijden goed voor Zwolle

Zwolle_Grote_Markt_2006.jpg

Door Monique Bakker op 09-04-2017

Hoorde jij ook verontruste reacties omdat de horeca nu zelf kan beslissen wanneer ze de deuren kunnen sluiten? Wij ook! Wel een beetje raar. Het gaat namelijk juist heel goed. Daarom drie keer de vraag: waar of onwaar?

De eerste cijfers over het effect van die sluitingstijden zijn positief! Mooi nieuws dus, en alle reden om er voor te blijven zorgen dat kroegeigenaren zelf kunnen bepalen wanneer ze hun zaak sluiten.

Er is een tussentijds onderzoek geweest. Dat kun je hier lezen. Die uitkomsten zijn gelukkig positief. Uiteraard zijn we er nog niet. Het is slechts een tussenevaluatie. En waar echte overlast heerst moeten we dat aanpakken. Als binnenstadsbewoner moet het normaal zijn dat je rustig kunt leven en slapen. Daar blijven we op inzetten. Gelukkig blijkt dat de politie het echt te vroeg vindt om die overlast aan de vrije horeca sluitingstijden te koppelen.

Dus nu drie keer: waar, of niet waar?                                                         

Mensen zijn helemaal niet tevreden met de vrije sluitingstijden!

Niet waar. Als we kijken naar de mensen die eerst negatief waren; daar zijn er nu minder van. En de groep mensen die al wel optimistisch was, die is zelfs gegroeid! Toen we dit voorstel introduceerden was toch 17 procent negatief. Best een aantal. Na een half jaar proberen is dat nog maar 8 procent negatief. Het aantal mensen dat positief is stijgt. Een goed voorstel dus. 

De veiligheid neemt toe

Waar. Meer veiligheid was voor ons een belangrijke reden om de vrije sluitingstijden in te voeren. Een aantal steden deed dat namelijk juist om ervoor te zorgen dat tussen het uitgaanspubliek minder spanningen zou ontstaan. Da’s een mooi idee, maar toch even afwachten of het lukt. Wat blijkt: het aantal mensen dat zich zeer veilig voelt is met 10 procent gestegen. 

Mensen zijn langer op straat dus er is meer overlast

Onwaar. De geluidsoverlast is afgenomen, het gedoe met luide kroegen is achteruit gegaan, en nog veel belangrijker: ook het geweld is gedaald. Meer overlast is dus een mythe.

Nog één bonusvraag dan!

Preken voor eigen parochie?

Misschien. We staan natuurlijk voor ons voorstel. Maar de mensen die reëel overlast ervaren, mogen en kunnen we niet vergeten. Laten we voor hen ervoor zorgen dat de overlast afneemt. Als mensen zich onaangepast gedragen, pakken we dat hard aan. Het is heel normaal je aan te passen aan je buren. Dat heet fatsoen.