Vandaag Alert, Morgen Veilig

politie_autos.jpg

Door Monique Bakker op 21-02-2014

De VVD Zwolle wil een half miljoen euro extra investeren in het verbeteren van de veiligheid in Zwolle. De partij maakt zich zorgen om toenemend geweld en criminaliteit in de stad en is van plan hier stevig op in te zetten. Lijsttrekker René de Heer: “Ik zie de escalerende spanningen in wijken, inbraken en overvallen op ondernemers. Daar moet een einde aan komen en dat moet met stevige maatregelen en extra geld.”

De lancering van het plan vond vrijdagochtend plaats in de Aa-landen. Hier voerde Lucien van Rossum, eigenaar van Van Rossum IJzerhandel, een preventiecheck uit op een huis in de wijk. Daarnaast stond er een tekstkar met het bericht: “I.v.m. woninginbraken wordt uw kenteken gescand.” Het zichtbaar scannen van kentekens is een beproefde manier om het aantal inbraken te reduceren en een onderdeel in het VVD-veiligheidsplan.

Het plan houdt een verdubbeling in van het geld dat Zwolle voor veiligheid uittrekt. Het plan Vandaag Alert, Morgen Veilig initieert een aanpak van drie P’s: Preventie moet beter, Pakkans wordt groter en de Pro-actieve aanpak in de wijk wordt opgeschroefd. Daarmee wil de partij aansluiten op de thema’s die de politie centraal stelt. De Heer: “De politie doet ontzettend goed werk. Met ons veiligheidsplan willen we hen meer middelen en mogelijkheden geven om dat werk uit te kunnen voeren.”

Het plan volgt uit een periode waarin de VVD Zwolle zich voortdurend heeft ingezet voor de stadsveiligheid. De partij wil onveiligheid hard aanpakken en riep eerder succesvol op tot preventief fouilleren in Holtenbroek III om vuurgevechten, criminaliteit en onveilige gevoelens in de wijk en nabij scholen te voorkomen. “We moeten vandaag alert zijn voor onze veiligheid van morgen. Het is voor mij onbestaanbaar dat mensen zich onveilig moeten voelen in hun eigen stad,” stelt De Heer.

Inhoud van het plan
Door middel van kentekenscans bij wijken, preventief fouilleren en het opleiden van preventieadviseurs die aan Zwollenaren tips geven over het beveiligen van hun huis, wordt een slag gemaakt op het gebied van preventie. Door meer monitoring komen veelplegers onder het vergrootglas van de politie te liggen en worden zij actief in de gaten gehouden.

Met publiekscampagnes die aangiftebereidheid vergroten, extra (mobiel)cameratoezicht en het stimuleren en ondersteunen van buurtwachten vergroten we de pakkans van criminelen. Uit onderzoek blijkt dat een grotere pakkans de criminaliteit aanzienlijk verlaagt.

Ten slotte heeft de VVD Zwolle voorstellen voor een proactieve aanpak in de wijk. Probleemgroepen moeten uitgebreid in kaart worden gebracht om ze in de gaten te houden en bijvoorbeeld locatieverboden in te stellen. Er moet naast zware misdaad en inbraken ook aandacht zijn voor de aanpak van kleine criminaliteit. Een stad die schoon en heel is, is de basis voor grotere veiligheid. Er moet om dat te realiseren meer blauw zichtbaar en aanspreekbaar op straat komen. Ten slotte houden we de criminelen zelf verantwoordelijk. Tijdens en na de straf moeten zij verplicht aan het werk. Bij minderjarigen die de fout in gaan, wordt ook een verantwoordelijkheid bij ouders gelegd.

Download hier het complete Veiligheidsplan