Uitgangspuntennotitie vereenvoudiging lokale inkomensregelingen
Mensen met een laag inkomen hebben recht op lokale inkomensregelingen, maar niet iedereen weet de weg naar die regelingen te vinden. Die regelingen en vindbaarheid ervan moeten daarom versimpeld worden. Daarnaast heeft raad tijdens het raadsdebat over de Stadspas gevraagd om voorstellen voor vereenvoudiging van de gemeentelijke regelingen. Lees hieronder de bijdrage van Annemee.
Onze fractie vraagt al jaren om minder en simpele regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Door het bos van 42 regelingen kan niemand de bomen meer zien en zeker als je te maken hebt met schulden en alle mentale last die dat oplevert, wil je gewoon snel en makkelijk geholpen worden.
In Zwolle doen we al erg veel voor mensen met een laag inkomen of schulden. De minima effect rapportage van het Nibud laat dat ook zien en daar mag de wethouder trots op zijn. Wij staan dan ook achter de uitgangspunten die zijn geformuleerd voor het versimpelen van regelingen zodat meer mensen die daar recht op hebben gebruik van kunnen maken.
Eén punt zijn wij wel van geschrokken. Het is niet één van de uitgangspunten, maar de wethouder heeft opgeschreven dat het geld voor de kindregelingen door ouders ook gebruikt mag worden voor het aflossen van schulden of betalen van een huurachterstand, omdat hiermee het opgroeiklimaat van het kind verbeterd zou worden. In december 2022 hebben we het gehad over de halvering van de bewijslast voor de kindregelingen. Die halvering hield in dat voor de helft van het bedrag wat ouders voor hun kinderen ontvangen, geen bonnetjes hoeven te worden ingeleverd. Onze fractie was daar niet meteen voor. Geld dat voor kinderen is bedoeld hoort immers bij kinderen terecht te komen en daar mag best controle op zijn. De wethouder heeft ons toen beloofd dat in de minima effect rapportage zou worden beschreven wat het effect is van die halvering. Niet alleen lezen we in het Nibud rapport daar niets over, nu kan het geld dus ook nog gebruikt worden voor allerlei randzaken waar kinderen niet direct iets aan hebben.
Geen schoolreisje dus want papa heeft een schuld bij de Wehkamp. Geen nieuwe fiets, want mama moet haar telefoonrekening betalen. En geen voetbal of dansles, want de huur moet worden betaald. Begrijp me niet verkeerd; natuurlijk moeten ouders die schulden hebben of een huurachterstand daarbij geholpen worden, maar daar zijn andere regelingen en potjes voor. Dit geld is specifiek bedoeld zodat kinderen mee kunnen doen. Dat ze mee op schoolreisje kunnen, een laptop of tablet kunnen krijgen voor school of op voetbal of dansles kunnen gaan. Door te zeggen dat ouders dat geld overal aan mogen besteden, zonder enige verantwoording, laat de wethouder die kinderen in de steek.
Wij roepen het college dus op om de kindregeling in stand te laten zoals die is, met de regel dat geld vanuit de kindregelingen ook echt naar kinderen gaat en iets te doen aan het échte probleem. Kan de wethouder dat toezeggen? Dat ouders de weg kunnen vinden naar regelingen die hen helpen en dat dit niet ten koste van de kinderen gaat.