Toch geen AZC in Zwolle

WaterschapslocatieGroot.jpg

Door Johran Willegers op 10-10-2016

Het College van Burgemeester en Wethouders maakte vandaag bekend dat het in Zwolle geplande asielzoekerscentrum aan de Dokter van Thienenweg er toch niet komt. De VVD is blij dat hiermee eindelijk een einde komt aan de onduidelijkheid over de komst van het AZC en steunt het besluit om niet te bouwen wanneer dat door dalende migratiestromen niet meer nodig is.

“Voor omwonenden en de rest van onze stad voelt het desalniettemin natuurlijk erg zuur dat na alle intensieve gesprekken en onzekerheid een besluit genomen moést worden, waarvan achteraf blijkt dat het niet nodig was,” aldus fractievoorzitter Thom van Campen. Dat er nu geen behoefte meer is aan het AZC, is de uitkomst van internationale veranderingen waar we als Zwolle geen grip op hebben.

“Veel mensen zaten terecht met zorgen omdat ook Zwolle verantwoordelijkheid wilde nemen voor een grote vluchtelingenopgave. Zorgen zoals: blijft Zwolle met deze grote groepen nieuwkomers nog wel mijn stad?”, zegt Van Campen. De VVD Zwolle is blij dat succesvol kabinetsbeleid en Europese afspraken de instroom van vluchtelingen hebben verminderd, waardoor de vraag voor opvangplekken ook daalde.

De VVD wil graag weten van de burgemeester of er nog financiële gevolgen zijn aan dit besluit van het COA. Wordt Zwolle bijvoorbeeld tegemoetgekomen in gemaakte kosten met en door het COA, de beoogde projectontwikkelaar of andere betrokkenen? Daarom wil de partij zo snel mogelijk duidelijkheid over de afwikkeling van dit besluit.