Themadebat wonen en zorg

IMG_20220607_200218__01.jpg

Door Sanne van de Kamp op 08-06-2022

De vele vrijheid die je in Nederland hebt was voor Niels de belangrijkste reden om politiek actief te worden. ‘Ik vind namelijk dat wij allemaal een verantwoordelijkheid hebben om voor onze vrijheid te blijven strijden’, aldus Niels gisteren in zijn maidenspeech. Hij voerde het allereerste themadebat van de gemeenteraad waarin het ging over wonen en zorg. ‘In het leven kan het tegen zitten en dan heb je ondersteuning vanuit de gemeente nodig. Als inwoner wil je dat de overheid jou helpt in je eigen omgeving en kijkt naar wat er wél kan.’ Lees hieronder Niels’ hele bijdrage.

'Voorzitter,

Wat leven wij toch in een fantastisch land. Wij zijn een van de welvarendste plekken op aarde, we hebben de beste zorgverleners en we hebben over het algemeen een uitstekend functionerende democratie en een rechtsstaat. En dat klinkt vaag, maar dit betekent dat wij onze mening mogen geven in vrijheid. En dat is eigenlijk heel bijzonder in de wereld. Dit is voor mij de belangrijkste reden om politiek actief te worden. Ik vind namelijk dat wij allemaal een verantwoordelijkheid hebben om voor onze vrijheid te blijven strijden. Want vrijheid en democratie zijn niet vanzelfsprekend.

Deze vrijheid en autonomie komen ook terug bij het onderwerp waar wij het vanavond over hebben: wonen en zorg. In het leven kan het tegen zitten en dan heb je ondersteuning vanuit de gemeente nodig. Als inwoner wil je dat de overheid jou helpt in je eigen omgeving en kijkt naar wat er wél kan. Wij zijn blij dat dit uitgangspunt nog een keer expliciet terugkomt in de voortgangsrapportage.

In veel gevallen gaat het gelukkig goed en wonen groepen zonder problemen door elkaar heen. Maar soms is er wel sprake van woonoverlast. Ik woon zelf in een complex waar sprake is van overlast en ik heb veel mensen gesproken in Dieze en de Kamperpoort. De impact kan echt groot zijn. En daarom heeft het college beloofd om afspraken met partners te maken om tot een magic mix te komen in kwetsbare complexen in wijken. Maar in de voortgangsrapportage staat hier helemaal niets over in. Wat heeft het college in het afgelopen half jaar gedaan? En welke concrete verbeteringen stelt het college voor om draagkracht in buurten te verbeteren? Wij hebben eerder met Swollwacht bijvoorbeeld een motie ingediend om van de gemeente Kampen te leren bij de toekenning van zorgwoningen. Hoe staat het met de uitvoering van deze motie?

Ten slotte hebben onze inwoners ook een huis nodig om in te wonen. Uit het onderzoek naar seniorenhuisvesting blijkt dat zij vooral behoefte hebben aan een woning tussen €300.000 en €500.000 als zij verhuizen. Wat gaat de wethouder doen om het aandeel koopwoningen en middeldure huurwoningen te vergroten?

Voorzitter, ik rond af. Ook in Zwolle spelen problemen, die ik mijn bijdrage heb genoemd, zoals de overlast die inwoners ervaren en de woningnood. Maar over het algemeen wonen wij in een stad waar het fantastisch is om in te wonen. Ik ben er trots op dat ik in dit vrije en democratische huis mag strijden voor onze inwoners. Zodat hun leven uiteindelijk een beetje mooier wordt.'