Themadebat klimaat & energie
Voor het Themadebat klimaat & energie worden verschillende informatieve nota’s binnen dit thema besproken. Een themadebat staat in het teken van standpuntverkondiging, maar geeft ook de mogelijkheid voor het stellen van strategische en beleidsinhoudelijke vragen aan het college en voor het aankondigen en bespreken van moties. De VVD heeft hier een visie voor, lees de gehele bijdrage van Niels en Jan-Fokke hier:
Bijdrage Jan-Fokke
Onze bijdrage bestaat uit twee delen, ik richt me nu op het Grondstoffenbeleid.
De VVD Zwolle deelt de focus op het scheiden van meer grondstoffen, maar zijn kritisch op hoe we echt tot die lagere verbrandingskosten kunnen komen. Wat ons betreft moeten de lagere kosten ook helder terugkomen in de communicatie naar inwoners: afval scheiden loont. Wij vragen de wethouder waarom dit eigenlijk niet expliciet is meegenomen in de communicatieplannen?
Wij onderschrijven het principe: de vervuiler betaalt. Maar dan moet afval scheiden wél makkelijk zijn. Voorzitter, dat kan beter. Zo hebben we in de zomer de ROVA bezocht, waarbij ze ons vertelde over een aantal concrete acties die ze konden nemen en we zien dat de motie over ruimere openingstijden is opgenomen in de plannen. Maar we vragen ons af: kan dat niet sneller of eerder? Wanneer kunnen inwoners makkelijker grondstoffen inleveren door bijvoorbeeld de weeglussen aan te passen? En hoe staat het met het idee om snoeiafval in het voor- en najaar gratis in te leveren? Kan de ROVA dat al dit voorjaar regelen?
Maar voorzitter, ik sluit af met de oproep die we al bij de begrotingsbehandeling deden. De grens voor gratis inleveren is al aangepast, terwijl veel maatregelen nog niet zijn doorgevoerd en we horen nog steeds van Zwollenaren dat inleverlocaties worden weggehaald. Ook ondernemers hebben moeite met het inleveren, zoals in de oproep van Swollwacht is gedaan, die wij ook steunen. Deze geven een tegengesteld signaal.
Totdat die maatregelen zijn genomen, zoals ruimere openingstijden of aangepaste weeglussen, roepen wij op om flexibel om te gaan met die grens. Laat inwoners die incidenteel iets meer afval hebben, maar het jaar daarvoor ruim binnen de grens bleven, niet meteen extra betalen. Onze motie wil vooral dat er een prikkel blijft om afval te blijven brengen en niet door van die harde, lagere grenzen, dat we Zwollenaren demotiveren. We horen graag wat de wethouder hiervan vindt!
Bijdrage Niels
In de rest van onze bijdrage zal ik focussen op windmolens in Haerst en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Warmteprogramma.
Om met Haerst te beginnen: onze fractie heeft met belangstelling kennisgenomen van het plan van aanpak en wij zijn benieuwd naar de laatste stand van zaken. Wel maakt de VVD zich zorgen over hoe omwonenden worden betrokken die géén lid zijn van een coöperatie. In dit stuk lezen wij veel over hoe de gemeente wil samenwerken met coöperaties, maar er wordt niet gesproken over deze bewoners. Dit terwijl deze mensen wel de overlast van windmolens hebben, maar niet de opbrengsten. Ik hoor graag van de wethouder wat er in het vervolg gaat gebeuren om deze mensen te horen.
Dan het warmteprogramma. Het college wil Holtenbroek en Aa-landen in 2034 volledig van het aardgas afsluiten. Laat ik helder zijn: onze fractie is daar geen voorstander van. Wij geloven niet dat alle 23.000 inwoners in 10 jaar tijd over kunnen stappen naar een andere warmtebron. Wettelijk is vastgelegd dat het alternatief haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar moet zijn, wij verwachten niet dat dit in 2034 al gaat lukken.
Dit terwijl op dit moment veel mensen al de stap zetten naar een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld door een hybride warmtepomp aan te sluiten. Deze warmtepompen zijn in 2034 nog niet aan het einde van hun levensduur, maar toch wordt het aardgas afgesloten en moeten mensen overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp. Dat is kapitaalvernietiging. Bovendien konden deze hardwerkende Zwollenaren bij aanschaf niet weten dat de gemeente het aardgas al in 2034 wil afsluiten. Wij zijn daarom erg benieuwd wat het college voor hen gaat doen.