Themadebat Fysieke leefomgeving

Themadebat Fysieke Leefomgeving.png

Door Branco Schoenaker op 27-05-2024

Op maandag 27 mei ging de gemeenteraad in op het themadebat fysieke leefomgeving. Dit betreft alles in de openbare ruimte van verkeer tot aan inrichting van de ruimte. Vanavond gaat onze fractie in op twee nota’s: het verkeersexperiment in Stadshagen en het busvervoer. Lees hier de gehele bijdrage van Niels:

Ten eerste het experiment in Stadshagen. Laat ik helder zijn: dit is een totaal mislukt experiment. Ik ga het zo meteen hebben over de financiën, maar ik wil principieel beginnen over de veiligheid: op de meest drukke plekken in Stadshagen, waar veel kinderen fietsen, waar auto’s rijden, waar veel verkeer elkaar kruist. Juist op deze plekken moet je ervoor zorgen dat het rustig en voorspelbaar is, dat je als automobilist overzicht hebt over de situatie. Maar de gemeente heeft gekozen om op deze plekken te experimenteren door felgekleurde verf over de rijbaan uit te storten. Het is juist onoverzichtelijker en gevaarlijker geworden, horen wij terug van de overgrote meerderheid van bewoners. Hiermee heeft de gemeente geëxperimenteerd met de veiligheid van mensen. Daarom de volgende vraag aan de wethouder: heeft zij spijt van dit experiment? En kan zij garanderen dat de gemeente dit soort experimenten nooit meer toestaat?

Het erge is dat we maar liefst €95.000 belastinggeld hebben verspild aan dit project. €95.000 is door het putje gegaan om wat kinderen te laten verven. Van de wethouder horen we altijd dat er te weinig geld is voor verkeersveiligheid, maar tegelijkertijd kiest zij ervoor om zo’n groot bedrag uit te geven aan een experiment dat heeft gezorgd voor onveiligheid. Twee weken geleden waren de wethouder en ik samen bij een bewonersavond over het verkeer in Breecamp en Breezicht. Alle aanwezigen gaven aan dat de kruising met de Kalandermolen onveilig is en zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Ook de Jac. P. Thijsselaan moet veel veiliger. Maar het antwoord van de wethouder was dat er te weinig geld is om alles aan te pakken… Hoe legt zij aan deze bewoners uit dat zij wel €95.000 heeft uitgegeven aan een mislukt experiment?

Ten slotte het busvervoer in onze stad. Hier geeft onze fractie wel volledige steun aan het college. EBS komt keer op keer zijn afspraken niet na en Zwollenaren zijn daar de dupe van. Het is mooi dat de buslijnen in de stad ieder half uur blijven rijden, maar de buslijnen naar dorpen in onze regio rijden veel minder vaak. In het weekend moet je soms 3 uur lang wachten voordat er een bus rijdt van en naar Zwolle. Dit zorgt er logischerwijs voor dat mensen een auto aan gaan schaffen omdat ze het OV niet kunnen vertrouwen. EBS moet haar afspraken nakomen en hier mag de wethouder heel scherp op zijn.