Themadebat Economie, werk en inkomen
Voor het Themadebat Economie, werk en inkomen worden verschillende informatieve nota’s binnen dit thema besproken. Een themadebat staat in het teken van standpuntverkondiging, maar geeft ook de mogelijkheid voor het stellen van strategische en beleidsinhoudelijke vragen aan het college en voor het aankondigen en bespreken van moties. De VVD heeft hier een visie voor, lees de gehele bijdrage van Johran hier:
Afgelopen vrijdag was het de dag van de ondernemer en was de VVD te gast bij de Makersfabriek. Op het voormalige Philips terrein wordt gewerkt aan vakmanschap en ondernemerschap, iets wat hoog op de agenda staat in (de regio) Zwolle. Die bezoeken zijn zo gaaf. Het harde werk, de innovatie en de trots van dit bedrijf, Breman, dat een van hun werknemers afgelopen week de Overijsselse prijs Ambassadeur Vakmanschap won. Een felicitatie waard! Helaas voelt het voor ondernemers ook wel eens dat ze voor lief worden genomen. Maar ondernemers moet je juist koesteren en hun belang prominent op de agenda zetten. Zonder ondernemers hebben we geen banen, komt er geen brede welvaart en zullen we onze duurzaamheidsambities niet halen. Dit vraagt ook om investeringen vanuit de overheid, soms in geld, of in ruimte of in meedenken in het woud van regels.Te meer reden onze eigen begroting om orde te hebben. Want als we niet meer in ons verdienvermogen investeren, bijten we onszelf lelijk in de staart. Daarom is dit een belangrijk debat om te hebben. Gezien de veelvoud zal ik er staccato doorheen gaan.
Ten eerste de regionale bouwstenen. Complimenten voor de wethouder en de betrokken partijen voor deze duidelijke strategie. Ik mis alleen de concrete opvolging van het College. Welke aanbevelingen genieten prioriteit?Er is veel focus op vinden van grootschalige nieuwe locaties en ‘schuifruimte’ voor groeiende bedrijven. Maar hoe gaan we die ‘schuivers’ dan helpen of stimuleren? Daarom een belangrijk voorstel van de VVD: wij willen een regeling Promotie Alternatief Uitgekozen Locaties. Deze PAUL-regeling zou door de regio Zwolle gefinancierd kunnen worden om ondernemers die een alternatieve locatie voor hun bedrijf zoeken, daar mee te verleiden en op z’n minst geen geld in te laten verliezen. Ik overweeg een motie om dit nader te onderzoeken.
Dan de Port of Zwolle, dit mooie havenbedrijf zorgt voor directe en afgeleide investeringen van 3.5 miljard euro. We moeten hen koesteren en groeiruimte geven. De VVD steunt de verdere professionalisering en het doel van verzelfstandiging. Port of Zwolle heeft zich als goede partner bewezen en is broodnodig voor onze doelstellingen, denk alleen al aan circulariteit en de modal shift. Is de wethouder dat met de VVD eens? En hoe gaat Zwolle die stap naar verzelfstandiging kracht bijzetten in raad, daad en ook investeringen? “Eminent belang”, zo noemt Port of Zwolle de railterminal. Het bedrijfsleven is hier eenduidig over. En de wethouder heeft die ambitie om een railterminal op Hessenpoort te bouwen vaker uitgesproken, met volle steun van de VVD. Het verbaast mij dus in de regionale bouwsteen niets terug te lezen hierover. Ook in de nota’s over Hessenpoort: stilte. Willen we de economische groei kunnen opvangen en onze ambities waarmaken, dan is een railterminal essentieel. Kan de wethouder toelichten hoe het hier mee staat? Verder vanuit de VVD steun voor de uitbreiding van Hessenpoort.
Een ander punt met betrekking tot schaarse ruimte. We horen dat ondernemers aanlopen tegen regels als het gaat om de hoogte in bouwen. Een verdieping erbij stuit op een ‘nee’ van de gemeente. Terwijl dit voor sommigen locaties de ruimtebehoefte oplost zonder dure verplaatsingen. We roepen de wethouder op hier regelluwer naar te kijken. Kan hij daarop reflecteren. Ook hier overweeg ik een motie.
Als het gaat om Voorst en Voorsterpoort, maar eigenlijk overal in onze stad, willen we specieke bedrijven aantrekken. Maar hoe gaat we dat doen? Gaan we ook echt accountmanagers inzetten om die ondernemers naar ons toe te krijgen? En mocht het nu niet lukken om het meest ideale bedrijf te vinden? Hoe doen we dat dan? Hoe monitor je de haalbaarheid van die selectieve groei en wanneer durf je kiezen buiten je ideaal, maar wel voor de banen die dat oplevert?
Terug naar afgelopen vrijdag. De eigenaren daar staan op het punt fors te investeren in de Makersfabriek. En dat is spannend, want financiering, huurders, bouwplannen en vergunning moeten allemaal tegelijk bij elkaar komen. Helaas is nu met name dat laatste spannend. Want de gemeente zegt: geen extra kantoorruimte. Hier tart regeltjeswereld de echte wereld voor plannen die in lijn zijn met al onze ambities. De VVD denkt dat dit een super toevoeging is aan onze stad én onze regionale ambities. Dat moeten we niet door de vingers laten glippen. Is de wethouder op de hoogte van deze ontwikkeling en deze strubbelingen? En is hij bereid hier zelf op te duiken om te zorgen dat de gewenste vaart vanuit de gemeente er inkomt?De dag van de ondernemer is zo ontzettend belangrijk. Laten we hen meer op de agenda zetten. Zo maken we hier de stad van de ondernemer van. Nee- de regio van de ondernemer.