Reactie op advies verkenner Slob

Zwolle .jpg

Door Marike Oranje op 04-04-2022

Reactie fractievoorzitter Johran Willegers op uitkomst verkenning Arie Slob:

"We zijn trots op het vertrouwen dat de stad met de verkiezingen in ons heeft uitgesproken. We zijn daarmee de derde partij van Zwolle geworden. Het is teleurstellend dat de ChristenUnie en GroenLinks tot de conclusie zijn gekomen om niet de onderhandelingen met de Zwolse VVD te willen starten.

De VVD heeft goede gesprekken met verkenner Arie Slob gehad. Daar zijn onoverkomelijke obstructies voor samenwerking niet aan de orde gekomen. De verkenner spreekt in zijn advies aan de grootste partijen geen eenduidige voorkeurscoalitie uit. Hij noemt dat de VVD in aanmerking komt om “op basis van gelijkwaardigheid […] en wederzijds vertrouwen tot een solide college te kunnen komen.” Uiteindelijk is daarmee het niet door willen gaan met de VVD een politieke weging van ChristenUnie en GroenLinks die natuurlijk voor ons betreurenswaardig is.

Uiteraard had de VVD gezien de verkiezingsuitslag graag coalitieverantwoordelijkheid genomen. De VVD ziet politiek als manier om met werkende oplossingen te komen voor problemen waar Zwollenaren tegenaanlopen. Dat doen we optimistisch, dat doen we met hart voor de stad en dat doen we onafhankelijk van coalitie of oppositie.

Voor nu moeten we de onderhandelingen afwachten. Wij blijven met het vertrouwen als derde partij van de stad gewoon aan het werk voor de Zwollenaar."