Raadsplein 20 december - moties in het kort

bart-ros-IAXIzGHVZBg-unsplash.jpg

Door Marike Oranje op 20-12-2021

Tijdens het besluitvormende raadsplein op 20 december heeft VVD Zwolle drie moties ingediend. Hieronder een korte samenvatting van elke motie én of ze zijn aangenomen.

 

Zorgen over bezorgkosten
Zwolle heeft de mogelijkheid om reisdocumenten, zoals een paspoort, bij mensen thuis te laten bezorgen. Zo hoeven mensen niet twee keer naar het stadskantoor en zorgt het voor extra toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit. De bezorgkosten hiervoor zijn echter hoog, zeker in vergelijking met andere gemeenten. Daarom wordt het College gevraagd te onderzoeken hoe deze kosten te verlagen, zodat de hoge bezorgkosten geen drempel meer zijn voor mensen die hun documenten thuis willen laten bezorgen.

Leren van pilots overlast voorkomen in wijken
In het lokale uitvoeringsplan “Van beschermd wonen naar beschermd thuis” wordt de inzet van wijkagenten genoemd om overlast door psychisch kwetsbare mensen op tijd te signaleren en aan te pakken. In verschillende andere gemeenten in het land zijn er al succesvolle pilots hiervoor geweest. Daarom wordt het College gevraagd de ervaringen hiervan naast het bestaande Zwolse beleid te leggen en zo te kijken of en hoe dit als verbetering meegenomen kan worden.

Kijken naar wat wél kan
Door de coronamaatregelen kunnen veel bijeenkomsten en evenementen niet doorgaan. Het is belangrijk om hierin juist naar mogelijkheden te kijken; zo wil Breda carnaval verplaatsen van februari naar de zomer. 
Het zou zonde zijn als belangrijke bijeenkomsten en mooie evenementen permanent niet doorgaan. Laten we daarom waar mogelijk bijdragen aan perspectief. Daarom stellen we voor dat Zwolle eigen evenementen en bijeenkomsten niet annuleert, maar verplaatst! En dat samen met bijvoorbeeld carnavalsverenigingen, sportclubs en evenementenorganisatoren geholpen kan worden om te kijken naar wat wél kan.