Raadsdebat Vereenvoudiging inkomensregelingen

We hebben het als raad in de afgelopen periode een paar keer gehad over de inkomensregelingen. Er zijn zoveel verschillende regelingen dat het voor veel mensen veel te ingewikkeld is om aan te vragen of te bepalen of je er überhaupt recht op hebt. Er is goed nagedacht over een oplossing hiervoor en het voorstel dat het college doet ziet er goed uit. Met dit plan hoeven mensen niet elk jaar een aanvraag te doen voor een regeling waar ze langer recht op hebben. De koppeling met de bijstand is goed zodat bekeken kan worden of er nog recht is. En het werken met plateaus om te kijken wat werkt en wat de volgende stap moet worden is top. Er wordt daadkracht getoond en niet alleen maar gepraat. Een groot deel van het plan kan de VVD dan ook ondersteunen.
Immers maken te weinig mensen gebruik van inkomensregelingen terwijl ze daar wel recht op hebben. En dat is zonde. Want financiële stabiliteit zorgt voor rust in je hoofd. En rust in je hoofd geeft ruimte voor andere dingen zoals werk, zorg voor je gezin, misschien wel mantelzorg en fijne vrijetijdsbesteding.
Natuurlijk zijn er aandachtspunten. Al lange tijd zitten te veel mensen te lang in de bijstand. En er is ook lange tijd onvoldoende aandacht en ondersteuning geweest voor deze mensen om een betaalde baan te kunnen vinden en behouden. Wethouder Guldemond werkt daar hard aan met de uitvoering van verbetering van de arbeidsparticipatie en het is niet de bedoeling dat deze plannen van wethouder van Willigen dat doorkruisen. Meerjarig en ambtshalve toekennen van inkomensregelingen is een logische stap in het makkelijker en toegankelijker maken van die regelingen en dat is ook goed. Maar de VVD vindt het belangrijk dat we deze mensen niet loslaten. Dat we niet een nieuw ‘granieten bestand’ creëren doordat we mensen wel geld overmaken, maar geen aandacht meer geven. Het vereenvoudigen van financiële ondersteuning zou juist ook ten doel moeten hebben dat rust in je hoofd ruimte geeft voor andere dingen zoals begeleiding naar een leuke baan. De bijstand is immers een vangnetregeling. Een tijdelijke oplossing totdat je weer in staat bent om je eigen inkomen te verdienen. Ik hoor graag van de wethouder hoe hij dat ziet en hoe aandacht voor mensen hun talent en begeleiding naar werk wordt geborgd in dit plan.
Ik heb daar zelf ook wel een aantal ideeën bij. TIEM en SWT werken immers steeds beter samen en ik zou wel heel benieuwd zijn hoe deze organisaties een rol kunnen krijgen bij dit plan. En in de ‘laat geen geld liggen-gids’ zou ook informatie opgenomen kunnen worden over hoe mensen ondersteuning kunnen krijgen bij het vinden van een baan die bij hen past. Ik overweeg daartoe een motie.
Ook al hebben veel mensen deze inkomensondersteuning keihard nodig, toch zijn er mensen die misbruik maken van dit soort regelingen. Nu we de verantwoording loslaten, maak ik mij wel wat zorgen hierover. Hoe krijgen we misbruik in beeld als bijvoorbeeld de kindregeling niet aan de kinderen wordt besteed. Of als iemand fraudeert met de bijstandsuitkering raakt hij of zij dan ook de inkomensondersteuning kwijt, want dat lijkt mij terecht, maarhet is goed om die situaties in beeld te hebben. Hoe gaat de wethouder dit borgen?
Kortom, laten we dit plan snel uitvoeren zodat mensen die recht hebben op financiële ondersteuning, dat ook krijgen. Ik ben zeer benieuwd wat dit oplevert. En laten we zorgen dat we met het verlagen van de drempel om inkomensondersteuning te krijgen niet de drempel voor het vinden van een baan verhogen.