OM dient krakersinitiatief onmiddellijk te vervolgen

Krakers_Utrecht_2009-1.jpg

Door Johran Willegers op 18-10-2013

GroenLinks riep gisteren in een open brief het college van burgemeester en wethouders en de Zwolse raadsfracties op om coulance te tonen met een krakersinitiatief aan de Hoogstraat. Reden van de kraak zou ‘hoogopgelopen woningnood in Zwolle’ zijn. Kraken is onwettelijk en een misdrijf dat onmiddellijk vervolgd moet worden door het Openbaar Ministerie.

In De Stentor van 17 oktober geeft woningcorporatiedirecteur Eddy Veenstra (SWZ) aan dat er sprake is van woningnood in Zwolle. Veenstra geeft aan dat dit komt door een gebrek aan woningen in verhouding tot de vraag hiernaar. Een dak boven je hoofd is een van de eerste levensbehoeften. Niemand hoeft noodgedwongen op straat te staan. Daarom pakt Zwolle de huisvesting van doelgroepen die behoefte hebben aan een woning in de sociale woningbouw regionaal aan. Helaas sluit dit niet altijd aan bij de wensen van woningzoekenden. Vervolg is dat zij inderdaad te maken krijgen met krappe woonvoorzieningen in Zwolle.

Natuurlijk heeft iedereen voorkeuren voor de plek waar hij wenst te wonen. Ook Veenstra zegt dat mensen vaak alleen op aangeboden woningen in een bepaalde straat reageren, of zelfs alleen op een bepaald huis, omdat ze daar per se willen wonen. Dat het probleem van deze pretentieuze houding op het bordje van de daadwerkelijke woningbezitter wordt geschoven is onwettelijk, maar bovendien heel oneerlijk. De eigenaar van vastgoed dient de vrijheid te hebben zelf invulling te geven aan de bestemming van zijn bezit.

Eigenlijk is het kraakinitiatief aan de Hoogstraat een uitstekend voorbeeld van de manipulatieve wijze waarop krakers hun verboden bezetting van andermans woning camoufleren met een zogenaamd maatschappelijk probleem. De gegeven reden voor de bezetting is woningnood, maar in het Stentorartikel van 16 oktober wordt al snel duidelijk wat de achterliggende bedoeling en reden van de kraak is: het opzetten van ‘een atelier voor startende kunstenaars’, liever illegaal in Zwolle dan legaal in Wezep.

Onmiddellijke vervolging van deze bezetting is handelen in lijn met de wet kraken en leegstand, in werking sinds 1 oktober 2010. Daarnaast is het beëindigen van de kraak een logisch gevolg van actueel collegebeleid. Enerzijds bezuinigt het college terecht € 22.000,- op Stichting Galerie Het Langhuis aan de Goudsteeg dat slechts 1800 bezoekers per jaar trekt. Waarom zou het college een illegaal kunstatelier aan de Hoogstraat wel accepteren? Een atelier dat bovendien in strijd is met geldende wetgeving.

De anti-kraakwet is er niet voor niets: mensen hebben met hun vingers van andermans eigendommen af te blijven. Eigendommen die niet zomaar zijn aan komen waaien en waar hard voor is gewerkt. Dat GroenLinks oproept tot het accepteren van een misdrijf is daarom ongepast en bovendien politieke ambtsdragers onwaardig.