Niet de straat maar de staat is de baas

pliesie.jpg

Door Monique Bakker op 23-01-2020

Maandag 20 januari 2020 vond het spoeddebat plaats over de veiligheidssituatie in Zwolle. De VVD had die spoeddebat aangevraagd vanwege de recente incidenten met vuurwapens, handgranaten en in brand gestoken auto's. Dit verzoek van de VVD werd breed gesteund door alle partijen. Hieronder lees je de bijdrage van Thom van Campen tijdens dit debat.

"Nadat onze mooie stad vorige week voor de zesde keer in een paar maanden werd geteisterd door een volstrekt onacceptabele geweldpleging is het goed dat we vandaag met elkaar het debat voeren over hoe we de veiligheid in Zwolse wijken, op onze straten waarborgen. Ik dank de collega’s voor het gezamenlijk optrekken zodat we op deze korte termijn dit debat kunnen voeren. Ik dank ook het Openbaar Ministerie en de politie voor het zichtbaar daadkrachtig optreden met resultaat, zoals we vanmorgen in de krant konden lezen. Een groot compliment hiervoor.

Inwoners maken zich zorgen en ook ik maak mij zorgen. Het lijkt erop dat er een vete in de onderwereld op straat wordt afgehandeld. Nietsontziende bendes met internationale netwerken vullen hun zakken met cocaïne, XTC en MDMA-handel en ruimen ieder obstakel op dat op hun pad komt. Dit is een beeld wat we niet alleen in Zwolle zien, maar dit gebeurt op meer plekken in Nederland. Het kabinet stelt € 100 mln. beschikbaar voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De focus hierbij ligt op de aanpak van de illegale drugsindustrie. We vragen de burgemeester of hij zich al in Den Haag heeft gemeld met de wens om ook aan te sluiten bij deze Kabinetsaanpak. Dat zou de VVD heel graag zien.

Eerder gaf de burgemeester aan dat hij zich zorgen maakte over capaciteitstekort bij de politie vanwege extra politietaken in de Randstad. 150 politieagenten moeten hun collega’s helpen in Amsterdam voor de aanpak van drugscriminaliteit. Dit kan toch niet? Natuurlijk begrijpt de VVD dat criminaliteit overál in Nederland moet worden aangepakt, maar de zes zware incidenten tonen aan dat we de politie ook in Zwolle, keihard nodig hebben. Staat de Minister hiervoor open, vragen wij de burgemeester Hoe zit het nu eigenlijk met die capaciteit vraag ik me af? En op welke wijze zouden onze eigen mensen bij Toezicht & Handhaving nog meer de ogen en oren kunnen zijn op straat vragen wij de burgemeester?

Geen vrijheid zonder veiligheid. Er is onrust in onze stad. Zijn we nog wel de baas op straat? Zwollenaren moeten er op kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn en zich veilig voelen in onze stad. Wat de VVD betreft zouden burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie álle instrumenten moeten inzetten om de wapens van de straat te krijgen, de verdachten op te sporen, te laten berechten en vast te zetten. In Zwolle is geen plaats voor criminaliteit. De VVD wil er geen enkele twijfel over laten bestaan: in Zwolle is niet de straat, maar de Staat de baas."

- Thom van Campen, Fractievoorzitter