Nageroepen, nagesist of lastiggevallen worden: VVD wil weten waarom Zwolle niet meedoet met twintig steden die straatintimidatie willen aanpakken

Kopie van Debatbijdrage Website (1).png

Door Branco Schoenaker op 17-03-2024

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat in 2020 en 2021 twee op de drie jonge vrouwen (tussen 12 en 25 jaar) zijn lastiggevallen op straat. De VVD is van deze cijfers geschrokken en heeft raadsvragen gesteld aan het college. De VVD is benieuwd of het college het met de VVD eens is dat het naroepen, achtervolgen, intimideren en lastigvallen van vrouwen en meisjes op straat onacceptabel is en een stevige aanpak verdient.

VVD woordvoerder emancipatie Monique Bakker:” Twintig steden hebben een verklaring ondertekend met demissionair minister Dijkgraaf waarin ze vast hebben gelegd de komende jaren straatintimidatie van vrouwen en meisjes aan te pakken. Zwolle is niet één van die twintig gemeenten. Sterker nog; in de strategische veiligheidsagenda staat niets genoemd over straatintimidatie tegen vrouwen en meisjes, terwijl dit probleem zich zeker ook in Zwolle voordoet”.

De liberalen zijn benieuwd of de gemeente Zwolle  benaderd is voor deelname aan deze intentieverklaring. En als dat niet is gebeurd of het college bereid is om, de intentieverklaring alsnog te ondertekenen zodat we de krachten kunnen bundelen. “Elke vrouw die ik ken, is wel eens nageroepen, nagesist of lastiggevallen op straat. Vrouwen en meisjes moeten zich vrij en veilig voelen als ze op straat lopen en daar hebben we een pro-actiever beleid vanuit het college voor nodig", aldus Monique Bakker. 

2024.03.11 SV straatintimidatie-1.png