Meer zondag voor Zwolle

Terras.jpg

Door Monique Bakker op 18-05-2016

De VVD is enthousiast over het collegevoorstel waarbij alle supermarkten hun deuren mogen openen tussen 13.00 en 17.00 uur en Zwolle drie extra koopzondagen krijgt bovenop de huidige twaalf. Fractievoorzitter Aly van der Vegte: “Zwolle is een stad met een sterke economie. Daarbij past een overheid die blijft inspelen op de veranderende behoeften van winkelier en consument”.

Zeker in een aantrekkende economie is het essentieel dat ondernemers de vrijheid krijgen om zelf de teugels in handen te hebben. Van der Vegte: “met de verruiming van het Zwolse zondagenbeleid realiseren we de kwalitatieve verbetering en deregulering waar onze stad behoefte aan heeft”. Daarbij is er plaats voor alle Zwollenaren: voor hen die de zondag thuis willen gebruiken als wekelijks rustmoment, maar ook voor Zwollenaren die hun zondagsrust willen besteden aan winkelbezoek.

In het VVD-verkiezingsprogramma ‘Zwolle Werkt’ (2014) bepleitte de VVD daarom een bereidwillige houding ten opzichte van initiatieven uit de stad met zo min mogelijk regulering: verruiming voor winkeliers, verruiming voor supermarkten en verruiming voor de horeca. In het coalitieakkoord 2014-2018 spraken CU, PvdA, D66 en VVD af dat Zwolle open staat voor een kwalitatieve verbetering van de koopzondagen, zowel voor de binnenstad, als voor supermarkten.

De VVD biedt een luisterend oor aan ondernemers die zich nog steeds beperkt voelen, ondanks de voorgestelde verruiming van het zondagsbeleid. Van der Vegte: “de VVD bepleit een koopzondagbeleid dat kan rekenen op breed draagvlak in de stad en gelooft dat dit voorstel daarbij past”. Toch blijft het noodzakelijk om oog en oor te hebben voor de ontwikkelende economie en veranderende ondernemers –en consumentenbehoeften. Daarbij past geen starre overheid, maar een luisterende overheid die dereguleert en ruimte geeft.