Lessen om te leren: bij opvang bijzondere doelgroepen betere communicatie naar buurt

communicatie.jpg

Door Monique Bakker op 23-04-2013

Als de gemeente niet beter communiceert over de besluiten rondom maatschappelijke opvang, dan verdwijnt straks ieder draagvlak vanuit wijken voor de plaatsing van bijzondere doelgroepen als daklozen, verslaafden en ex-gedetineerden. Dat stelde de VVD Zwolle maandag in het debat over het plan dat onder andere extra nachtopvang bij het Leger des Heils aan de Burgemeester Van Walsumlaan voorstelt. Ook de partners in de stad vanuit de opvanghuizen moeten een rol op zich nemen in een duidelijke en behulpzame communicatie naar buurtbewoners.

“Genoeg is genoeg,” zei raadslid Hans Wijnen en wees daarbij op de gebrekkige communicatie van de gemeente naar de bewoners te doen. Buurtbewoners zien zich vaak niet meer genoodzaakt om overlast te melden, vanwege het gevoel dat met hun klachten niets gedaan wordt. Dat zou niet moeten kunnen. De VVD Zwolle vindt dat iedere Zwollenaar zonder consequente overlast in zijn buurt moet wonen. De heer Wijnen riep de bewoners vooral op om overlast te blijven melden.

De miscommunicatie lijkt geen incident. Onlangs bij de plaatsing van een Exodushuis met ex-gedetineerden in Zwolle Zuid bleek er tevens onvoldoende contact te zijn geweest tussen buurt en gemeente. Om het vertrouwen tussen buurt en gemeente weer te herstellen en deze fouten voor de toekomst voor te zijn, stelt de VVD Zwolle vijf punten voor waarmee de wethouder aan de slag kan.

  1. Communiceren met burgers nu eens goed oppakken. Als we dit niet leren dan is er straks helemaal niets meer mogelijk bij burgers. En dan wijst de VVD nog maar eens weer naar de partners. Zij voeren op vertrouwen van de gemeente de taken uit. De gemeente moet er dan toch ook vanuit kunnen gaan dat bijvoorbeeld een Leger des Heils dat goed oppakt? Zij hebben toch ook hun verantwoordelijkheid naar de buurt?
  2. Aanpakken op door en uitstroom.  Volgens de plannen is een en ander nog niet effectief, maar in ontwikkeling. Wat de VVD betreft is stilstand achteruitgang.
  3. De VVD wil een actief terugkeerbeleid naar gemeenten van herkomst. Wat ons betreft laten we mensen die elders geschorst zijn en niet uit de regio komen niet meer toe en brengen we ze desnoods netjes terug. Daarbij wijzen we de gemeenten van herkomst op hun verantwoordelijkheden. De VVD wil ook preventie op instroom van mensen niet uit deze regio komen.
  4. De VVD wil een actief beleid op uitgeprocedeerde asielzoekers die niet tot de doelgroep van de Zwolse opvang behoren.
  5. Een strengere aanpak van overlastplegers. Hier staat centraal het actief aansturen van de politie daarop. We moeten maximaal inzetten op de mogelijkheden die de wet en justitie ons bieden.  Daarnaast gaan we onze partners in de stad actief aansturen op voorkomen van overlast, controleren we daar op en evalueren we regelmatig.