Inwoner met eigen laadvoorziening noodgedwongen -weer terug- op fossiele brandstofauto?

Kopie van Debatbijdrage Website.png

Door Branco Schoenaker op 13-03-2024

Recent heeft de gemeente aangekondigd dat het in Zwolle niet meer is toegestaan met een eigen laadkabel een elektrische auto op te laden in de openbare ruimte. De VVD betreurt dit voornemen van het college en heeft raadsvragen gesteld. De VVD is benieuwd of het college het met de VVD eens is dat de aanschaf en gebruik van de elektrische auto een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie en het halen van duurzaamheidsdoelen.

Het minder makkelijk maken van het realiseren van een eigen laadvoorziening, kan een reden zijn alsnog een fossiele brandstofauto aan te schaffen en dat betreurt de VVD. Woordvoerders klimaat & energie Niels Tol en Jan-Fokke Post “Veel eigenaren van laadvoorzieningen zijn daarom ongerust. Zij, hun werkgevers, of ondernemers hebben geïnvesteerd in deze laadvoorziening. Wij zijn dan ook benieuwd of het college bereid is mee te denken in situaties waar de voorziening weliswaar in de openbare ruimte is gerealiseerd, maar waar het aantoonbaar geen gevaar vormt”.

Ook zijn de liberalen benieuwd of het college gekeken heeft naar andere gemeenten waar het privaat opladen wel wordt toegestaan zoals in Enschede en Amersfoort en welke redenen er zijn om van deze positieve voorbeelden in Zwolle af te wijken. “Wij zouden graag zien dat het college samen met inwoners die het betreft op zoek gaat naar een oplossing, uitzonderingen toe staat en terughoudend handhaaft tot het eerstvolgende evaluatiemoment over drie jaar”: aldus Niels Tol en Jan-Fokke Post.

SV 2024-08-03 Struikelkabels-1.png