Hou vol, we doen het samen!

Hou_vol_we_doen_het_samen.png

Door Monique Bakker op 07-04-2020

In drie weken zijn de wereld, Nederland en daarmee ook onze mooie stad er compleet anders uit komen te zien. Een knuffel geven aan je ouders, een glas drinken met je vrienden, of de koffiepauze op het werk. Vanzelfsprekend is het niet meer. Misschien heb je zelfs in je directe omgeving iemand geconfronteerd gezien met het agressieve virus. Corona heeft voor ons allemaal een grote impact op het dagelijks leven.

Net als velen werk ik sinds drie weken thuis. De gemeenteraad komt voorlopig niet fysiek bij elkaar , maar met de fractievoorzitters hebben we wel een wekelijks bijpraatmoment via videoconferentie met de burgemeester. Ook de fractievergadering gaat gewoon door, ook via videoconferentie. Daar bespreken we actualiteiten en zaken die ons opvallen in de stad.

Natuurlijk mis ik de collega’s, het bijpraten in de lunchpauze en een grap bij het koffiezetapparaat. Dat komt allemaal wel weer. Bij het aantreden van deze nieuwe werkweek gaan mijn gedachten vooral uit naar de mensen voor wie de week weer volledig in het teken staat van de zo belangrijke crisisbestrijding zoals de werknemers in de ziekenhuizen, kinderopvang en supermarkten.

Ik denk ook aan de ondernemers die hun deuren gesloten moeten houden. Het is ongelooflijk belangrijk en noodzakelijk dat het Rijk maatregelen heeft genomen en regelingen heeft gemaakt om die ondernemers lucht te geven en ook in Zwolle dragen we ons steentje bij. Ik ben er trots op dat veel ondernemers in Zwolle hun weg al hebben gevonden naar het gemeentelijk regionaal bureau voor zelfstandigen voor de tijdelijke overbruggingsmaatregel van het Rijk. Voor hun personeel kunnen zij terecht bij het UWV en waar zij in de diepst getroffen sectoren werkzaam zijn is er het Noodloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, om de vaste lasten te kunnen betalen.

Ik vraag de Zwolse ondernemers: kom je in de knel door deze crisis, die werkelijk niemand kon zien aankomen? Informeer je dan goed en maak gebruik van de maatregel, of maatregelen waar je voor in aanmerking komt. Dit noodpakket in uitzonderlijke tijden, waarin Rijk en gemeenten samenwerken zijn ervoor bedoeld om jou door deze crisis heen te helpen.

Zwollenaren kunnen die ondernemers natuurlijk ook een hart onder de riem steken. Betaal de huishoudelijke hulp gewoon door. Koop je spullen lokaal en haal vast een cadeaubon in huis voor die verjaardag die je toch al op de kalender ziet staan.

Laten we in deze tijden de voorschriften zo goed mogelijk opvolgen, echt gebruik maken van de hulp die ons wordt geboden en laten we de schouders eronder zetten om hier met elkaar doorheen te komen.

Houd die 1,5 meter afstand, zodat we straks weer bij elkaar kunnen staan.

Was je handen, zodat we ze straks weer kunnen schudden.

Blijf thuis als je je niet goed voelt, zodat we spoedig samen weer het glas kunnen heffen.

Hou vol, we doen het samen!

 

Namens de Zwolse VVD fractie,

Thom van Campen

Fractievoorzitter

 

Relevante links:

-          https://www.zwolle.nl/wonen-en-leven/coronavirus?pk_campaign=tt-meestgevraagd&pk_kwd=info-coronavirus

Website van de gemeente Zwolle waarop informatie staat over wat de gemeente doet tijdens de Coronacrisis, zoals informatie over maatregelen voor ondernemers en dienstverlening van de gemeente.

-          https://www.rbzzwolle.nl/

Bij het regionaal bureau zelfstandigen kun je als zelfstandig ondernemer een aanvraag doen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandigen (TOZO).

-          https://www.uwv.nl/werkgevers/overige-onderwerpen/now/?friendlyurl=/now

Bij het UWV kun je als zelfstandig ondernemer een aanvraag doen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarbij compensatie kan worden aangevraagd voor personeelskosten.

-          https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

De rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) biedt via het noodloket een incidentele tegemoetkoming voor getroffen sectoren, om zo de vaste lasten te kunnen betalen.

-          https://www.vvdzwolle.nl/mensen/

Hier vind je de contactgegevens van de fractieleden van de Zwolse VVD.