Herinrichting Museumkwartier

Museumkwartier.jpg

Door Monique Bakker op 14-06-2020

De Zuidwestelijke Entree van de stad, ofwel ‘het Museumkwartier’ gaat op de schop. Het was wel tijd dat dit gebied werd aangepakt en we vinden dat er een prachtig plan is gemaakt. Wel hebben we vragen gesteld over de verkeersveiligheid en parkeergelegenheid voor zowel fietsers als automobilisten.  Lees de hele bijdrage van Thom hieronder:

"De afgelopen weken praten we in deze Raad over talrijke enorm beeldbepalende projecten voor onze stad: De Tippe, de Spoorzone en Weezenlanden Noord: ze kwamen allemaal voorbij. Vandaag praten we over -wat gaat heten- ‘het Museumkwartier’. Een stuk binnenstad wat jaren wachtte op een grondige make-over, waarvan het nu eindelijk gaat komen. De VVD is heel blij met deze herinrichting. In onze fractie herinnerde iemand zich het beachvolleybaltoernooi van het Proeflokaal toen de laatste keer de straat openlag: minstens 20 jaar geleden. Hoog tijd dus voor de schop in de grond.

Het moet in 2010 zijn geweest, ik deed voor het eerst mee aan de verkiezingen, dat het toenmalig College het plan opvatte om de shop & stop-parkeerplaatsen op de Blijmarkt weg te halen. Na fel verzet vanuit de ondernemers en een succesvolle politieke lobby van onze fractie bleven deze plekken behouden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we in onze fractie toch wel even de adem inhielden toen we zagen dat het College ook in de nieuwe plannen deze parkeervoorziening weg wil halen. Maar, na navraag bij ondernemers in de omgeving bleek dat er draagvlak is voor de plannen, waarvoor we het College graag complimenteren.

Wel vragen we aandacht voor het praktisch gebruik van de omgeving. De plaatjes zien er fantastisch uit. Maar, is de parkeergelegenheid voor fietsen hiermee wel afdoende? En, op zich zijn wij geen tegenstander van de verluwing van het autogebied, zeker in deze tijden; maar waar komen de parkeerplaatsen er dan bij? Mensen zullen toch in de stad moeten komen. We doen een sterk pleidooi voor goede parkeergelegenheid in alle windrichtingen van onze binnenstad: dat is goed voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Ook vragen we aandacht voor de verkeersveiligheid in het gebied. Niet zelden trappen scooterbestuurders, motorrijders en automobilisten flink op de staart. Ondernemers vragen al langer aandacht voor gevaarlijke situaties. Komt daar met dit plan nu ook een einde aan, vragen wij het College.

Het kan niet zo zijn dat de boodschap in Dalfsen, of via internet vanwege de bereikbaarheid meer voor de hand ligt dan de boodschap in de Zwolse binnenstad. Onze fractie begrijpt dat de Parkeervisie, als onderdeel van de Mobiliteitsvisie binnenkort wordt geagendeerd en hier zouden wij graag het debat voeren over parkeergelegenheid in en rond de binnenstad. Daarop vooruitlopend wel graag een reactie van het College.

Behoedzame gemeentefinanciën in de afgelopen jaren maken dat we deze belangrijke investering nu kunnen doen. De VVD is tevreden met de voorliggende plannen. Onze indruk is dat dit in goed overleg met ondernemers in de omgeving is gebeurd. Graag horen we dat nog eens bevestigd van het College. Na de Sassenstraat, de Nieuwe Markt en het Gasthuisplein is nu eindelijk het ‘Museumkwartier’ aan de beurt! Wat onze fractie betreft is het zo snel mogelijk de schop in de grond, om onze binnenstad zo nog mooier te maken."