Fractie blij met succes VAK-methode uitstroom bijstand

6016583890_c894e5764d_z.jpg

Door Johran Willegers op 14-07-2014

De VVD is blij om te horen dat de nieuwe VAK-methode van de gemeente Zwolle om mensen uit een bijstand aan het werk te helpen een succes is. De methode Voor Arbeid en Kansen heeft binnen drie maanden bijna de helft van de 72 deelnemers weer aan de slag gekregen, na een half jaar lag dit op 57 procent.

Waardevol instrument

“We moeten blijven kijken naar methoden die mensen helpen weer op hun eigen benen te laten staan,” zegt raadslid Johran Willegers. “De VAK-methode is daarmee een waardevolle toevoeging de instrumenten die we als gemeente hebben om te laten zien dat we aan de kant staan van mensen die hun uitkering zo snel mogelijk vaarwel willen zeggen.”

Volgens de Heijting Weerts Groep, uitvoerder van de methode, stroomt VAK uitkeringsgerechtigden in twaalf weken tijd branchegericht klaar voor reguliere vacatures. Zij worden in groepen van 12 opgedeeld en tijdens het traject delen zij kennis, werk- en levenservaring en stimuleren zij elkaar bij het zoeken naar betaald werk.

Werkgevers

Een ander belangrijk fundament van de methode is volgens Heijting Weerts Groep de werkgever een prominente rol geven. Een insteek die overeenkomt met de visie van de VVD dat echte werkgevers echte banen creëren.

De Heijting Weerts Groep in een persbericht: “De deelnemers maken kennis met werkgevers, worden rondgeleid bij bedrijven en krijgen vanuit de praktijk uitleg over het werk. De groepen zijn ingedeeld per branche, wat betekent dat de ene groep bijvoorbeeld bij Scania gaat sleutelen en een andere groep activiteiten onderneemt met bewoners van verzorgingshuizen van Driezorg.”

De VVD is blij voor alle mensen die weer werk hebben gevonden. Naast de goede impuls die het aan henzelf zal geven, levert het ook voor de gemeente direct wat op. Meer dan een half miljoen euro is bespaard doordat deze groep mensen weer een baan heeft.