Debat Zwolse vluchtelingenopvang

Debat Zwolse vluchtelingenopvang.png

Door Branco Schoenaker op 16-09-2024

De asielstroom in Nederland is groter dan Ter Apel aan kan, daarnaast zijn er onvoldoende woningen waar statushouders kunnen wonen. Daarom moeten vluchtelingen en statushouders beter over het land verspreid worden. In Zwolle betekent dit dat er verschillende vormen van opvang zijn, maar het is nog niet voldoende. Op basis van de Spreidingswet moeten wij nog 717 mensen opvangen en het college heeft daar drie locaties voor op het oog. Lees hieronder de gehele bijdrage van Monique

U kent onze partij als een partij die verantwoordelijkheid neemt. We lopen niet weg voor waar we voor aan de lat staan. Dat betekent ook dat we een veilige plek willen bieden voor mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Dat doen we al op verschillende andere plekken in de stad. En dat is nodig, dat is goed en daar staan we ook voor.

Maar, Zwolle kan niet alles aan. Onze stad kent ook problemen voor de mensen die al hier wonen. Niet voldoende huizen, huisartsen met acceptatiestop en kinderopvang die overloopt. Mensen maken zich oprecht zorgen en vragen zich af: is die overheid er ook voor mij? Draagvlak gedijt alleen als dat ook wordt opgelost en dan voelt het wrang als je steeds nul op het rekest krijgt en het voor een andere groep – hoe terecht ook - wel in één keer wordt geregeld.

Daarom mag u best weten dat deze beslissing mij en mijn fractie als een steen op de maag ligt. We doen in Zwolle al heel veel voor vluchtelingen en statushouders, en de opgave die er ligt is groot. Tegelijkertijd laten verschillende gemeenten om ons heen het afweten en zijn wij het braafste kindje in de klas. Natuurlijk moeten wij allemaal verantwoordelijkheid nemen en die pakken we ook, maar ik wil graag van de wethouder weten of zij deze gemeenten ook aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Het kan niet zo zijn dat, omdat de ene gemeente wegloopt betekent dat de andere gemeente overloopt.

We hebben vorige week met elkaar het debat gevoerd over een flinke klap geld om het vertrouwen in de overheid te vergroten. Vertrouwen in de overheid betekent ook dat je luistert en iets doet met de reacties van mensen die de moeite nemen om actief mee te denken. Ook als dat in eerste instantie niet past binnen jouw plannen en overtuiging. Op basis van de vele geluiden uit de stad komen wij met een aantal voorstellen die voor ons voorwaardelijk zijn om akkoord te gaan met deze nota.

Ten eerste willen we dat voordat een definitief besluit wordt genomen over opvang aan de Nijverheidsstraat en Professor Feldmannstraat een “actualisatie draagvlak en draagkracht” plaatsvindt in samenspraak met maatschappelijke organisaties zoals scholen, huisartsen, GGZ, andere zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. En dat tijdens dat onderzoek expliciet wordt gevraagd hoeveel extra draagkracht deze organisaties in zich hebben om bepaalde aantallen asielzoekers te kunnen verwelkomen en ondersteunen. Wij dienen hier een motie voor in.

Ten tweede zien we dat er geen woningen zijn voor jongeren die graag uit huis willen. Huizen zijn onbetaalbaar en wachtlijsten voor huurwoningen zijn lang. Daarom willen wij een motie indienen om in één keer meerdere uitdagingen aan te pakken. We lezen dat het college de nog te bouwen locatie aan de professor Feldmannweg deels geschikt wil maken voor bewoning door andere doelgroepen zoals studenten en starters. Dat lijkt ons een uitstekend idee. De VVD wil dat graag wat concreter maken door te bepalen dat 50% van het gebouw geschikt wordt gemaakt en bestemd wordt voor studenten en starters en 50% voor asielzoekers en statushouders.

Ten derde vind de VVD het belangrijk dat asielzoekers en statushouders zo snel mogelijk zelfredzaam worden. Dat zij een netwerk om zich heen hebben, de kinderen naar school kunnen en dat er zicht is op een eigen woning in onze regio. Een belangrijke voorwaarde is daarom dat asielzoekers en statushouders zo snel mogelijk aan het werk gaan. Ik vraag daarom aan de wethouder om samen met de wethouder economie met een plan te komen om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen. Een proef in de Noordoostpolder waarbij gemeente en COA samenwerken om de behoefte

op de arbeidsmarkt en talenten van de kandidaten te inventariseren levert al goede resultaten op.1 Is de wethouder bereid om hier in Zwolle ook op in te zetten?

We kunnen dit maar één keer goed doen. Met deze voorstellen zorgen we voor draagvlak in de stad, lossen we problemen van Zwollenaren op en geven we mensen die huis en haard hebben moeten verlaten een betere kans van slagen.