Debat Voorzieningenplan Stadshagen

drone135-2048x1200-1-2040x1000.jpg

Door Branco Schoenaker op 11-07-2023

De wijk Stadshagen groeit de komende jaren richting 32.000 inwoners. Dat betekent dat ook groei nodig is in het voorzieningenaanbod. Het voorzieningenaanbod blijft op dit moment achter op de behoefte, met name op het gebied van eerstelijns zorg en accommodaties voor het organiseren van culturele en andere ontmoetingsactiviteiten. De VVD heeft hier ideeën over, lees Thijmen zijn bijdrage hieronder.

Nadat je hard gewerkt hebt is het fijn als je in je vrije tijd kan ontspannen en genieten van wat jouw buurt te bieden heeft. In Stadshagen kunnen veel mensen dat, in bijvoorbeeld hun huis met een tuin. Of door in de omgeving buiten te sporten. Maar, dan is het ook fijn als er daarnaast veel meer te beleven valt.

Onze fractie is blij dat er meer uitwerking komt voor de toekomstig grootste wijk van onze stad.Daarnaast zetten we ook vraagtekens: zo lezen we dat er nu en in de toekomst een tekort is aan zorgvoorzieningen, bijvoorbeeld de 7fte aan huisartsen: Wat gaat de wethouder doen om huisartsen en andere zorgverleners te laten kiezen voor Stadshagen?

Wij hebben aan Stadshagenaren gevraagd wat zij nog missen in hun wijk. Onder andere voorzieningen voor jeugd, meer horeca en een middelbare school waren veel gehoorde punten.

Onze fractie is daarom ook erg blij dat er is gestart met de uitwerking van de toezegging die aan ons gedaan is over een VO school in Stadshagen. Juist de komst van deze middelbare school voor speciaal onderwijs laat zien dat er ook een reguliere middelbare school nodig is in de wijk.

We zien voornamelijk acties op het gebied van onderwijs, buitensport en cultuur. En we zien ook mooie plekken ontstaan langs bijvoorbeeld het nieuwe deel van het strand bij de milligerplas. Maar we missen nog concrete voorbeelden van wat dit college extra gaat doen voor de oudere jeugd. Zo is er bijvoorbeeld interesse vanuit een partij om een indoor kartbaan en VR-ervaring te vestigen dichtbij de Tippe, wat ook past in het bestemmingsplan. Waarom houd het college deze enthousiaste initiatiefnemers op afstand? In het voorzieningenonderzoek zien we verder ook het gebied stadsbroek op de kaarten staan, maar waarom mist deze in de nota?

In de Stentor stond onlangs een stuk over het uitstel van de uitbreiding van het winkelcentrum, en hoe de buurt zich daar niet serieus genomen voelt. Niet zomaar instemmen met het afwaarderen van je eigen parkeerplaats vinden wij totaal niet onredelijk, en wij betreuren het dan ook dat deze bewoners en ondernemers zich niet serieus genomen voelen. Het is daarom ontzettend jammer dat het college het verliezen van draagvlak bij de omgeving als risico ziet, wat gaat de wethouder doen om dit te voorkomen?

Ik ga afsluiten. De ambities zijn wederom groot, wethouder: Vergeet alstublieft de omwonenden niet.

 

Foto: © Stadshagen.nl