Debat Toeristisch Perspectief 2030

vvd_zwolle_toerisme.jpg

Door Marike Oranje op 07-06-2021

”Lonely Planet kan wel wat extra pagina’s Zwolle gebruiken” zei Thom van Campen eerder al. Tijdens het debat over het Toeristisch Perspectief 2030 heeft Jeroen ingezet op een toeristische koers voor Zwolle met daarin een duidelijke stip op de horizon. "We willen concrete uitvoering van dit plan naar acties in de stad". Lees zijn volledige bijdrage hieronder:

 

"Voorzitter,

De Coronacrisis heeft ons huidige begrip van vrijheid nog eens op pijnlijke manier duidelijk gemaakt. Met elkaar zijn, spontaan bij vrienden en familie langs gaan, zonder te plannen gaan winkelen of gewoon een terrasje pakken. Toerist zijn in je eigen stad en land.      

Deze crisis zorgt voor ook herwaardering van evenementen en toerisme. We hebben ervaren hoe belangrijk toerisme is voor de economie. Veel Zwollenaren verdienen hiermee hun brood en het is een manier om meer werkgelegenheid in de stad te creëren. De consument gaat stap voor stap weer terug naar het gedrag van voor de corona crisis. Hierbij is hij/zij wel afhankelijk van het aanbod van de gastvrije industrie.

En als je dan toerist bent in ons eigen land, waar kan je dan beter vertoeven dan in ons Zwolle? Wij weten dat allemaal, maar het is tijd dat meer mensen dat gaan ontdekken. Maar dan moeten we kenbaar maken wat er in Zwolle te doen is, wat ons meer dan aantrekkelijk maakt.

Voorzitter, deze nota ligt er op verzoek van de VVD. De motie Zwolle in Zwang is in het najaar van 2019 ingediend bij de begrotingsbehandeling. Toen begrepen we dat er snel een toerismeplan zou komen. Het is nu bijna twee jaar later en we hadden echt al een eind verder kunnen zijn.

Toerismebelasting is weliswaar verhoogd, maar dan mag dat ook positieve effecten hebben in het verblijfsklimaat van onze stad. Toeristen moeten daar iets voor terug krijgen en Zwolse ondernemers moeten daar de vruchten van plukken. Bijvoorbeeld omdat toeristen langer verblijven in onze stad dan de huidige vier uur. 

De VVD mist daarom ook het lichtplan in de toerisme visie! Een plan dat afgelopen jaren steeds meer uitwerking krijg. Een plan wat toeristen naar de stad kan trekken, waarbij ze blijven tot het vallen van de avond en de tussenliggende tijd in onze plaatselijke horeca doorbrengen. 

Voorzitter, tijdens de inforonde heeft collega Nober de volgende vraag gesteld: bijna de helft van de Nederlanders blijft in de zomer van 2021 in eigen land, is Zwolle er klaar voor om meer toeristen te ontvangen? Hoe zorgen we ervoor dat gespaarde vakantiegeld besteed wordt bij de Zwolse ondernemers? Heeft de wethouder hierover nagedacht? En hoe gaan we deze kans op korte termijn optimaal benutten?

En voor de langere termijn ligt er nu eindelijke een ambitieuze, maar erg brede nota. In andere nota’s lazen we dat Zwolle moet “kiezen om gekozen te worden” en voor onze fractie is dat nu ook het geval. De VVD fractie zou graag meer focus zien om dit tot een succes te brengen. Kan de wethouder bijvoorbeeld 3 concrete voorbeelden geven wat er de komende 3 jaar extra in Zwolle komt, om onze stad aantrekkelijker te maken, door dit plan? Welke punten zien we over 3 jaar terug in de Lonely Planet?

Een toeristische koers voor Zwolle met daarin een duidelijke stip op de horizon, en een uitvoeringsagenda met een aantal concrete acties/maatregelen die bijdragen aan het behouden van Zwolle als aantrekkelijke en gastvrije stad door in te zetten op een gezonde evenwicht tussen economische waarde van bezoekers en de leefbaarheid voor inwoners.

De VVD kan instemmen met de eerste schetsen zoals die zijn gezet in de visie. We missen echter concrete uitvoering van dit plan naar acties in de stad en verwachten hier op korte termijn (bijvoorbeeld september) een uitvoeringsplan van de wethouder. Kan de wethouder dit toezeggen? Want zoals collega Thom van Campen al eerder zei; Lonely Planet kan wel wat extra pagina’s Zwolle gebruiken. 

Dank u voorzitter."