Debat ruimtelijk ontwikkelplan Handelshuys

pexels-lex-photography-1109541.jpg

Door Marike Oranje op 20-09-2021

Het Handelshuys heeft alles in zich om de Zwolse binnenstad helemaal af te maken. De VVD is dan ook blij met het plan wat nu voorligt; er zijn met veel aspecten rekening gehouden. Hetgeen wat nog wel vragen oproept is de parkeergelegenheid, daarom willen wij graag duidelijkheid wat de mogelijkheden zijn.

Lees Johrans hele bijdrage:

 

"We zijn trots op de binnenstad. Iedereen hier heeft vast z’n eigen route langs wat persoonlijke favoriete plekken in het centrum waar je mensen die de stad nog niet kennen langs meeneemt. En laten we eerlijk zijn: daar viel dit gebied waarschijnlijk voor veel mensen niet direct in. 

De afgelopen jaren verandert het Broerenkwartier echter steeds meer. Het opkalefateren van het winkelgebied, Waanders en vorige week ging in het oude pand van de Librije een nieuwe horecagelegenheid open. Wat een klasse dat ondernemers in deze tijd die durf in actie omzetten. Het zegt tegelijkertijd ook hoe dit stuk binnenstad steeds aantrekkelijker wordt.

De realisatie van het Handelshuys is een belangrijke stap. De VVD ziet in dit plan de kansen om er een project van te maken dat ons landelijk trots maakt hoe we met binnenstedelijke ontwikkelingen omgaan. De stad heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit gebied mooier te maken. Het Handelshuys wordt essentieel in die inzet. Het is mooi dat dit met respect voor de Zwolse historie gebeurt, zoals het herstellen van de Bitterstraat.

We lezen ambities op een mix van functies en in het kader van cultuur wordt gesproken over een toegankelijk dak. De VVD vraagt of horeca daarboven ook mogelijk is en hoopt dat een gave rooftopbar mogelijk wordt.

Daarnaast kwam bij de term Handelshuys bij onze fractie de associatie met het woord ‘Markthal’ op: die wereldberoemde ontwikkeling in Rotterdam. Het zijn natuurlijk de initiatiefnemers en ondernemers die als beste weten wat hier qua horeca kan komen. In het invullen van het gebied doet de VVD in ieder geval de suggestie dat het mooi zou zijn om te kijken hoe een permanente markt of foodstands een verrijking voor het verblijfklimaat kunnen zijn.

Het plan houdt rekening met veel aspecten: van trekkers als cultuur en horeca tot een ambities op de ruimtelijke kwaliteit en hoe groen een plek krijgt. Complimenten daarvoor. Voor de sloop en nieuwbouw gaat men kijken naar hergebruik van grondstoffen die vrij komen bij de sloop. Dat is goed, maar onze oproep is ook om vooral te kijken hoe wat nú wordt neergezet flexibel en in de toekomst circulair is. Laat ik het vriendelijk zeggen: ik denk niet dat veel Zwollenaren zitten te wachten op het té veel terugkomen van het huidige karakter. 

Ten slotte heeft onze fractie wel één bedenking in de voorliggende plannen. Dit plan wil de parkeeropgave niet op eigen terrein oplossen en uitgaan van een nul-vergunningenoptie. Dit is alleen mogelijk wanneer een alternatieve parkeergelegenheid wordt geboden in bijvoorbeeld een parkeergarage. Het gevolg is geen parkeerruimte of vergunning voor toekomstige bewoners. 

En laat ik daarover het volgende zeggen. We zijn niet van de club die zegt dat een parkeernorm in zo’n binnenstedelijke ontwikkeling stug op 1 auto per appartement moet blijven. Maar we zijn ook niet van de lijn dat we er met wensdenken wel komen. 

Want mensen blijven auto’s bezitten en er ís al een kelder die zich voor een parkeeroplossing leent. De dichtstbijzijnde garage is van Q-park en die is bijna 10 keer zo duur als een normale parkeervergunning en dat vindt de VVD eigenlijk geen reëel alternatief. We vragen de wethouder of de optie van parkeerplaatsen in de kelder op tafel heeft gelegen, of dat hij bereid is daar onderzoek naar te doen. Daarnaast willen we graag meer helderheid wat de alternatieven precies inhouden. We overwegen op dit punt een motie. Graag een reactie van de wethouder.

Het Handelshuys heeft alles in zich om de kers op de taart voor de binnenstad te worden en een nieuw stukje Zwolse trots. Ik kan in ieder geval niet wachten mijn toeristische rondje een extra stop te geven."