Debat overlast door psychisch kwetsbare personen

boran-kleinlugtenbeld-HBR8ZRhNmDo-unsplash.jpg

Door Marike Oranje op 28-02-2022

Annemee: “Als inwoner mag je verwachten dat als er initiatieven zijn voor bijzondere woonvormen je daar vooraf over geïnformeerd wordt. En als je dan contact opneemt bij overlast dan wordt dat opgepakt en wordt er iets mee gedaan. Dat is een overheid die ook voor jou werkt.”

 

"Toch maar om 03.00 uur in de nacht besluiten het noodnummer van de opvanginstelling om de hoek te bellen om vervolgens te horen dat je daar niet moet zijn met je melding van overlast, maar dat je dan maar de politie moet bellen. Nadenken hoe laat je naar huis gaat omdat je niet thuis wilt komen net na kroegen sluiting om je buurman laveloos tegen te komen met veel gedoe tot gevolg. Overwegen te gaan verhuizen omdat de continue overlast van zorg mijdende buren te veel aan het worden is.

Dit zijn een aantal voorbeelden van inwoners van Zwolle waarvan ik de ervaringen gehoord heb en om eerlijk te zijn komen die verhalen wel binnen.

Laat me duidelijk zijn, dat er in Zwolle ook plek is voor psychisch kwetsbare mensen staat als een paal boven water en mijn fractie is er van overtuigd dat het merendeel van Zwolle daar net zo naar kijkt. Dat betekent echter niet dat we daardoor niet mogen praten over de overlast, die is er. Dan is het voor de VVD de vraag: hoe wordt je daar dan bij geholpen als inwoner?

De VVD heeft daar in de afgelopen periode vaker aandacht voor gevraagd. De evaluatie van het “Welkom in mijn wijk”-protocol, het onderzoeken van het aanpakken van woning-vergunningen van zorgelijke zorgaanbieders en het leren van pilots over aanpak verward gedrag. 

En dat het evalueren van welkom in mijn wijk zeer nodig was blijkt wel uit het beschrijven van het gebruik van Hyves in het protocol. Mijn fractie kreeg flashbacks naar de dansende banaan, want dat is natuurlijk wel heel erg lang geleden. De aanstelling van een projectleider voor Grip op Zorg zien wij als een goede eerste stap op het weren van zorgelijke zorgaanbieders.  Het verder door ontwikkelen van de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag is dat eveneens. Het makkelijker maken van delen van gegevens tussen zorgpartijen vinden wij een belangrijk punt om op te pakken. We danken de wethouder voor die eerste stappen.

Ik noem het bewust eerste stappen, omdat dit voor de VVD nog maar een begin is. Het is namelijk allemaal een uitwerking op papier en papier alleen gaat de voorbeelden die ik aan het begin van mijn betoog heb beschreven niet zo maar oplossen. We kunnen in de verschillende stukken lezen dat de afspraken die op papier staan op zich al wel goed zijn, maar in de praktijk of nog onvoldoende bekend zijn of nog niet de gewenste uitwerking hebben.

Om het in de praktijk juist wel te laten werken zijn er voor de VVD een 2-tal punten essentieel.

Als eerste: Hoe worden buurtbewoners altijd geïnformeerd en betrokken zodat er in gezamenlijkheid gekeken kan worden naar een beheersplan waarbij duidelijk is voor buurtbewoners waar ze terecht kunnen bij overlast. Voor de VVD is het niet de vraag of er geparticipeerd zal worden. Het is de vraag of de voorgestelde participatie voldoende is om te waarborgen dat omwonende meegenomen worden.

Als tweede is het afgeven van een telefoonnummer voor overlast alleen niet voldoende, als een inwoner belt, dan moet die niet van het kastje naar de muur verwezen worden. Vervolgens wil de beller daarna ook horen wat er mee gedaan is en gedaan zal worden. Die terugkoppeling na de melding is dus nodig.

Wij willen dat het vooraf betrekken van buurtbewoners een verplichtend karakter gaat krijgen. Wat heeft de wethouder nodig om een informatieplicht naar buurtbewoners voldoende vorm te geven zodat inwoners er op mogen vertrouwen dat ze in ieder geval vooraf geïnformeerd zullen worden? Graag horen we een reactie van de wethouder.

Dit is voor de VVD het hele punt. Als inwoner mag je verwachten dat als er initiatieven zijn je daar vooraf over geïnformeerd wordt. En als je dan contact opneemt bij overlast dan wordt dat opgepakt en wordt er iets mee gedaan. Dat is een overheid die ook voor jou werkt."