Debat over de nieuwe Parkeertarieven in Zwolle

Deze coalitie kiest voor een flinke verhoging van de parkeertarieven. Laat ik helder zijn: de VVD gaat daar niet mee akkoord. Deze coalitie kiest ervoor om Amsterdamse parkeertarieven in te voeren. Je moet voortaan €9 per uur betalen om jouw auto te parkeren in de binnenstad. Dit terwijl het leven al duur genoeg is. Deze belastingverhoging raakt werkende Zwollenaren hard in hun portemonnee. Ook de gevolgen voor ondernemers zullen groot zijn. Net als duizenden Zwollenaren roep ik daarom op: ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA, doe het niet!
En de grote onrust in de stad begrijp ik volledig. Zijn bewoners betrokken? Nee. Heeft het college met ondernemers gesproken? Nee. Kunnen Zwollenaren hun mening geven over het invoeren van betaald parkeren in hun buurt? Nee. Zou dat wel moeten? Ja! Wij willen dat Zwollenaren weer invloed krijgen op hun eigen buurt. Daarom dient de VVD een motie in om de draagvlakmeting opnieuw in te voeren. In deze enquête kunnen bewoners ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het invoeren van betaald parkeren in hun buurt.
Daarnaast voert deze coalitie een oppasboete in voor opa en oma. Deze plannen hebben enorme gevolgen wanneer je veel gebruik maakt van het bezoekersparkeren. Het aantal bezoekersuren halveert namelijk, van 18 uur naar 9 uur per week. Je gaat voortaan een bedrag van meer dan €1000 per jaar betalen als opa en oma iedere week 2 dagen op de kleinkinderen passen. Dit is verkeerd, oneerlijk en straft mensen die hard willen werken. Daarom dient de VVD een motie in om de oppasboete te schrappen. Wij willen het aantal bezoekersuren behouden op 18 uur per week (oftewel 230 uur per kwartaal).
Ook zijn wij als VVD tegenstander van betaald parkeren in onze buitenwijken. Het is geldklopperij om Zwollenaren te laten betalen in wijken als Stadshagen, Zwolle-Zuid en Berkum. Het college houdt de deur wagenwijd open voor betaald parkeren: als er aanleiding voor is, wordt het gewoon ingevoerd. Bewoners verdienen helderheid over de plannen van de gemeente. Wij geven deze helderheid graag. Daarom dienen wij een motie in om onder geen beding betaald parkeren in te voeren in onze buitenwijken.
Ten slotte wil ik positief eindigen. Want het college kan het wel. Dat laat zij zien in de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad. Ik heb er vaak om moeten pushen en zelfs een motie moeten indienen om het te regelen, maar in de binnenstad zijn mensen wel betrokken. Alle verschillende organisaties hebben samengewerkt vanuit de gezamenlijke visie dat een autoluwe binnenstad bijdraagt aan een mooiere stad met meer ruimte voor groen en terrassen. Daardoor ligt er nu een gedragen product. Als VVD steunen wij zeker niet alle ideeën, zoals de blauwe zone voor fietsparkeren of het grootschalig inzetten van fietsvlonders. Maar dat is het logische gevolg van goed bestuur waarbij je de input van alle partijen serieus neemt. Je krijgt pas een goed plan als je met elkaar in gesprek gaat en luistert naar elkaars zorgen. Ik hoop dat deze coalitie tot het inzicht komt dat dit ook bij de Nota Parkeren moet gebeuren.