Debat indexering prijssegmenten

zoe-gayah-jonker-2svf9eBLYag-unsplash.jpg

Door Marike Oranje op 27-09-2021

Als er geen indexering plaatsvindt worden prijzen kunstmatig laag gehouden. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om betaalbare woningen te bouwen. Daarom is VVD Zwolle blij met het voorstel van het College voor de jaarlijkse indexering prijssegmenten. Lees Annemee’s hele bijdrage:

 

"Voorzitter,

Jaarlijks prijzen actualiseren is zeer gebruikelijk bij diverse onderdelen in onze economie. Dat gebeurt wanneer je kijkt of er een aanleiding is je prijzen aan te passen door bijvoorbeeld een toename van kosten, het gebeurt wanneer je kijkt of er aanleiding is om je prijzen aan te passen omdat bijvoorbeeld de kwaliteit van je product verbeterd is. Dit zijn enkele voorbeelden waardoor het logisch is dat je kijkt naar je prijsstellingen. Door de antwoorden op deze ( en mogelijk nog veel meer) vragen kun je komen tot een nieuwe prijsstelling die je uit kunt uitleggen. 

Ik noem nu 2 duidelijke en begrijpelijke voorbeelden van vragen maar er zijn er voor de woningmarkt vele meer die met elkaar in samenhang bekeken moeten worden. En dat is voor de VVD duidelijk bij dit voorstel gedaan. Het is een voorstel vanuit het Concilium waar de deelnemende partijen het met elkaar eens zijn dat deze aanpassing nodig is om te doen. We gaan er van uit dat de kennis die nodig is om met elkaar tot dit voorstel te komen bij de betrokken partijen in het Concilium aanwezig zijn. Dat is nu juist de kracht van onze Zwolse manier van werken, dat we dit in samenhang met alle betrokken partijen oppakken, afgesproken volgens de Ontwikkelstrategie Wonen. 

Dat is wat er nu voorligt, niet meer en niet minder. Een voorstel vanuit het college met het advies van het Concilium tot een aanpassing van de prijssegmenten waardoor met name de garantie gegeven kan worden dat er betaalbare woningen gebouwd kunnen blijven worden. 

Want wat als we geen aanpassingen zouden doen? Dan zou het zo goed als onmogelijk worden om nog betaalbare woningen te bouwen binnen het reeds vastgestelde prijssegment. Dan worden de prijzen kunstmatig laag gehouden en is het voor ontwikkelaars amper nog mogelijk betaalbare woningen te bouwen. De bouwkosten zijn in de afgelopen periode al dusdanig gestegen dat het nu al een uitdaging is geworden betaalbare woningen te bouwen. En daarbij zijn ook nog veel extra duurzaamheidsambities gekomen voor woningen die het er niet makkelijker op maken.

De VVD wil voorkomen dat betaalbaar bouwen straks betekent dat een woning onvoldoende kan aansluiten bij de woonwensen van onze inwoners. 

Vandaar dat wij het voorliggende onderbouwde voorstel van het College met het advies van het Concilium kunnen ondersteunen en dat de VVD vooral snel over wil gaan tot het bouwen van meer woningen, want in gepraat kun je niet wonen, in een echte gebouwde woning wel en daar hebben we er snel veel van nodig!

Voorzitter, dank u wel."