Debat Cultureel Perspectief

Theater.png

Door Monique Bakker op 28-06-2021

De deuren gaan langzaam weer open, we mogen weer met vrienden naar een festival of naar een concert, we kunnen weer met onze kinderen/kleinkinderen naar een voorstelling. De VVD wil graag de culturele sector complimenteren voor hun geduld en inzet van de afgelopen tijd. We kijken uit naar de uitvoeringsagenda en zijn benieuwd naar de ervaringen van bezoekers. Sharareh heeft ook aandacht gevraagd voor de cultuurgelden vanuit het Rijk. De gemeente zou samen met de culturele sector lobbywerk kunnen verrichten voor die gelden. Hier lees je haar hele bijdrage:

"De deuren gaan langzaam weer open, we mogen weer met vrienden naar een festival of naar een concert, we kunnen weer met onze kinderen/kleinkinderen naar een voorstelling. De culturele wereld staat te popelen om Zwollenaren en gasten bij elkaar te brengen. Toen ik de Swollenaer van 16 juni aan het doorbladeren was kwam ik zoveel leuke aankondigingen tegen dat er een glimlach op mijn gezicht verscheen en ik kreeg er een warm gevoel van in mijn hart. Festival Nemia voor kinderen op 4 en 5 juli, Zwolle Unlimited , twee weken vol met festivals het ging maar door.                         

Wat hebben we samen onze levendige stad gemist!

We mogen weer Cultuur snuiven in eigen land, het zijn van die kleine dingen die zorgen voor de mooiste herinneringen. Ontdekken van dat ene kleine bijzondere kerkje tot de mooiste voorstelling in een theater zaal. Dit allemaal zijn mogelijk in onze mooie stad. Hoe zorgen we ervoor dat de bezoekers voor Zwolle kiezen? en onze stad verlaten met de mooiste herinneringen?

Waar dingen veranderen, en dat is nu overal aan de gang, ontstaan misschien ook wel juist interessante kansen. Er zijn helaas wel wat beperkingen in deze anderhalve meter samenleving, maar er is gelukkig ook voldoende wel mogelijk. De culturele sector in Zwolle is er al met veel enthousiasme druk bezig om nieuw kansen te creëren en te benutten

Wij zijn blij te lezen dat er nog een uitvoeringagenda gaat komen, want het gaat om flinke bedragen. Onze fractie vraagt zich af wat gaan we doen met het geld? Wat voor impact heeft deze visie op culturele ondernemer voor de komende jaren? En wat gaan ze merken wanneer wij hiermee instemmen?  

We lezen in cultureel perspectief dat we meer moeten gaan investeren, omdat dit cofinanciering kansrijker maakt. Waar baseert het College dit op?

In de perspectiefnota wordt veel gezegd vanuit het perspectief van de culturele sector maar niet vanuit perspectief van de bezoekers en Zwollenaren en hun behoeftes.

Is het voor de College inzichtelijk wat de behoefte / ervaringen van de bewoners en bezoekers van onze stad is over het huidige culturele aanbod?

Een gezond klimaat voor de culturele sector om hun creatie tot bloei te kunnen brengen en om samen volop te kunnen genieten is een breed aanbod belangrijk, een aanbod die aanslaat bij de behoeftes van de consument. Een gevarieerd aanbod aan Kunst & Cultuur is de sleutel voor een gezond en een succesvolle stad. Kunst & Cultuur speelt ook een belangrijke rol in de economische groei. De VVD Is voor gezonde subsidie relaties waarbij partijen ook zelf voor hun bestaansrecht kunnen zorgen dus geen volledige afhankelijkheid. Is de wethouder het met de VVD eens dat het de rol van de gemeente is om de culturele sector te stimuleren en voldoende ruimte ( steun)  te geven om te kunnen ondernemen en waar nodig is de juiste ondersteuning te bieden?

De VVD heeft eerder aandacht gevraagd voor meer cultuurgelden vanuit het Rijk of de EU. Vrijwel al het geld (21 miljoen, 2019) ging naar de 4 grote steden, theatermakers uit Oost-Nederland krijgen vrijwel niks. Hoe kan het zo misgaan?

Heeft de wethouder nagedacht over hoe we toch kunnen proberen meer aanspraak te maken op die pot geld? Wat kunnen we met het Oosten beter doen om meer geld te krijgen?

Samenwerking in de culturele sector werkt stimulerend, Samen heb je veel meer zeggingskracht en leer je ook elkaars kwaliteiten en weet je elkaar te vinden.

Is het College bereid om samen met de culturele sector het nodige lobbywerk te gaan verrichten? 

De VVD wil graag de culturele sector complimenteren voor hun geduld en inzet van de afgelopen tijd en wij wensen iedereen in het culturele werkveld succes met de opening en de bezoeker vooral veel plezier."