Debat Bruisend Trefpunt Zwolle Zuid

sincerely-media-EtyBBUByPSQ-unsplash.jpg

Door Sanne van de Kamp op 22-06-2022

Afgelopen maandag werd in de gemeenteraad het debat gevoerd over het haalbaarheidsonderzoek naar het Trefpunt Zwolle Zuid. Lees hieronder Regien's hele bijdrage. 

'Voorzitter,

Fijn leven betekent niet alleen een fijn huis om in te wonen. Het betekent ook dat je je prettig voelt in je wijk. Waar het veilig en groen is bijvoorbeeld. Waar er plek is om andere mensen te treffen. Waar je ondersteuning krijgt als dat nodig is. Voorzitter, fijn leven betekent voor veel Zwollenaren ook mee kunnen doen in je wijk.  

Meedoen is voor de VVD niet alleen belangrijk vanwege de bijdrage die je kunt leveren. Meedoen haalt ook de kracht uit mensen en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Het verrijkt je leven. Maakt het meer waardevol.

Meedoen. Mee gaan doen. Of mee blijven doen. Het zijn woorden die horen bij het Trefpunt Zwolle Zuid.

Het haalbaarheidsonderzoek, de scenario’s en de visie zijn helder voor ons. Het beschreven voorkeursscenario is het meest vergaand in zijn ambities. De panden van de Stadkamer en de Pol worden aan elkaar gekoppeld. Het wordt multifunctioneel ingericht. De uitstraling verbeterd. En er is oog voor verduurzaming. Voorzitter, wij worden enthousiast van deze plannen. Wij geloven dat dit die centrale ontmoetingsplek kan worden voor Zwolle Zuid.

Maar wij zitten ook in de Raad om kritische kanttekeningen te plaatsen. Om verder te kijken dan 1 oplossing. Om integraal te kijken. En om te kijken naar wat het voor de toekomst doet. En dan zien we dat het voorkeursscenario ons 250.000 - 300.000 Euro structureel lijkt te gaan kosten. Bij dergelijke consequenties vinden wij dat de Raad iets moet vinden. Vandaar ons agenderingsverzoek.

Voorzitter, wij schrappen liever niet in de ambities. Sterker nog, wij geloven dat het toevoegen van het consultatiebureau nog meer meerwaarde wordt gecreëerd. Wij willen voor het vervolg uiteraard wel benadrukken om de kostenkant heel kritisch in ogenschouw te houden. Dat doen wij ook. En hebben voor nu de vraag naar de dekking. Er wordt verwezen naar de algemene middelen, maar daar dek je normaalgesproken niet structureel uit af. We horen graag hoe hierover na is gedacht en waar eventuele additionele middelen gevonden worden?

Tegelijkertijd willen wij een verzoek doen. Een verzoek om te kijken naar de mogelijkheid tot het genereren van extra opbrengsten. Wij denken aan een deel commerciële verhuur. Bijvoorbeeld door het huisvesten van een horecagelegenheid – aanvullend op het huidige aanbod. Een centrum om te biljarten wat ook tot ontmoeting kan leiden? Of ruimten die beschikbaar gesteld worden als ‘flexibele kantoren’. Plekken die per uur, per dag, per maand, of per jaar verhuurd kunnen worden. Aan ZZP’ers, bedrijven of overheidsinstellingen. Een personal trainer waardoor vitaliteit een boost krijgt?

Wij denken dat commerciële huur niet alleen helpt in de business case. Wij denken dat het ook de visie, missie en doelstellingen kan versterken. Dat het zorgt voor nog meer meedoen, mee gaan doen of mee blijven doen in Zwolle Zuid.

We hebben twee suggesties gedaan. In brede zin vraagt de VVD om in het schetsontwerp te kijken naar het sluitend krijgen van de exploitatie.

Wij horen graag de reactie van de wethouder en andere partijen.'