Debat Aanbesteding doelgroepenvervoer

Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor aangepast vervoer naar bijvoorbeeld school, werk of dagbesteding voor inwoners die hier recht op hebben. Dit wordt het doelgroepenvervoer genoemd. Het huidige contract voor het doelgroepenvervoer loopt op 1 augustus 2026 af. Lees hier de bijdrage van Monique
Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels over het moment voor dit debat. De zoektocht naar een nieuwe aanbieder voor het doelgroepenvervoer is slechts net gestart en het contract van de huidige aanbieder loopt in augustus 2026 pas af. Tegelijkertijd kunnen we zo wel aan de voorkant uitgangspunten meegeven voor het programma van eisen. En dat zal ik dus ook doen.
Laat ik beginnen met wat we niet meer willen. We willen geen kinderen die uren moeten wachten bij de zorgboerderij voor de taxi ze naar huis brengt, we willen geen ouderen die na een avond naar het theater in de kou staan te wachten terwijl de servicelijn niet bereikbaar is en we willen geen ouders die wéér te laat op werk of afspraken komen, omdat de taxichauffeur te laat voor de deur staat.
Vorig jaar hebben we de verordening leerlingenvervoer vastgesteld en mijn fractie is ervan overtuigd dat er daarmee al een mooi kader ligt voor wat we verwachten van een vervoerder. Daarnaast wil ik nog wat aandachtspunten meegeven.
Om te voorkomen dat gebeurt wat we niet meer willen, moeten we meer grip hebben op de afspraken met de nieuwe aanbieder. Hoe kunnen het college en de raad ingrijpen als onze kwetsbare inwoners (bedoeld of onbedoeld) letterlijk in de kou worden gezet? Ik denk bijvoorbeeld aan een escalatieladder bij een aantal klachten of een bepaald soorten klachten. En wanneer de raad actief wordt geïnformeerd of wordt gevraagd om een besluit. Ik ben benieuwd hoe de wethouder daarover denkt.
Het doelgroepenvervoer wordt regionaal aanbesteedt. Het lijkt ons goed dat de serviceafdeling van de vervoerder ook regionaal bekend is. Dat ze daadwerkelijk reistijden en knelpunten kennen en daardoor goede inlichtingen kunnen verschaffen aan iemand die vervoer nodig heeft. Ook de aansluiting met het WMO-vervoer is van belang omdat kinderen soms van school naar de dagbesteding en dan naar huis worden vervoerd. Hoe gaat dat vorm krijgen? Ook ben ik benieuwd of de vereniging doelgroepenvervoer wordt betrokken voor advies bij het programma van eisen. En kijken we ook naar andere gemeenten waar het goed is geregeld? Graag reactie van de wethouder.
Het college geeft in de nota aan dat zij wil onderzoeken of de kosten van het doelgroepenvervoer beperkt kunnen worden door te richten op zelfredzaamheid en te onderzoeken of onderwijs, werk en dagbesteding dichterbij huis kunnen worden georganiseerd. Ik zou aan de wethouder willen vragen om daar meer uitleg over te geven, want het roept bij mij veel vragen op.
Over zelfredzaamheid hebben we het gehad tijdens het debat over de verordening. Mijn fractie is zeker voorstander van kijken naar wat wél kan en daarmee ook of een kind zelfstandig of onder begeleiding van ouders naar school of dagbesteding kan reizen. Mits dat natuurlijk veilig kan. Hoe worden de scholen en dagbesteding daarbij betrokken? Wellicht zijn er ook vrijwilligersorganisaties die mensen hebben die bijvoorbeeld meerdere kinderen op de fiets kunnen begeleiden.
Ik realiseer me dat het veel vragen zijn waar waarschijnlijk nog geen klip en klaar antwoord op is in deze fase. Ik hoor daarom graag van de wethouder wanneer we verder in dit aanbestedingsproces geïnformeerd worden en wanneer het programma van eisen wordt verwacht. We willen allemaal hetzelfde. Dat kinderen, ouderen en andere mensen in een kwetsbare positie hulp krijgen die ze nodig hebben om zo volledig mogelijk mee te kunnen draaien in onze Zwolse samenleving.