De vaccinatiegraad voor mazelen in Zwolle onder het kritieke punt beland van 95 procent, VVD bezorgd en stelt raadsvragen

Door Branco Schoenaker op 19-03-2024

De Zwolse fractie van de VVD maakt zich grote zorgen over de vaccinatiegraad voor mazelen in de stad en vraagt, door middel van raadsvragen, opheldering aan het college. Ook landelijk zijn er zorgen over de vaccinatiegraad. De VVD komt daarom met een wetsvoorstel dat vaccinatie verplicht stelt voor kinderen op de opvang als de vaccinatiegraad te laag is. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) stelt dat een vaccinatiegraad van 95% nodig is om te beschermen tegen een uitbraak van mazelen. Zwolle haalt dat streefgetal op dit moment niet.

Er is een daling zichtbaar van het aantal gevaccineerde baby’s en kinderen in Zwolle. Hierdoor ontstaan er gezondheidsrisico’s en kans op een uitbraak van de gevaarlijke ziekte mazelen. ‘Het is dé taak van de overheid om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen die vaccinaties ook krijgen’, zegt VVD-raadslid Annemee van de Klundert. ‘Tien jaar geleden lag de vaccinatiegraad voor baby’s én voor kinderen nog boven de kritische grens van 95%, nu is dat niet meer het geval, blijkt uit cijfers van het RIVM’.

De VVD is dan ook benieuwd of het college het met de VVD eens is dat het in het belang van kinderen, de omgeving en de gemeenschap is dat kinderen gevaccineerd zijn. Ook willen zij weten of het bij het college bekend is of er bij de GGD sprake is van een toename van het aantal kinderen met de mazelen in Zwolle. En tot slot zijn de liberalen benieuwd wat het college van plan is te gaan doen om de vaccinatiegraad in Zwolle weer omhoog te krijgen, in ieder geval tot boven de kritische ondergrens.

1710866177421-567fce30-2bf1-4fe8-9c0c-855b288aeacf_1.png