Beleidsplan Vrijwilligersondersteuning

Ontwerp zonder titel (1).png

Door Branco Schoenaker op 20-09-2023

Het aandeel vrijwilligers in Zwolle is echter wel afgenomen ten opzichte van eerdere Buurt voor Buurt onderzoeken. Verschillende ontwikkelingen in de samenleving verhogen de druk op vrijwilligers. De VVD Zwolle heeft hier bepaalde ideeën over, lees hier Monique's hele bijdrage: 

Of je nou op zaterdag bardienst draait voor je sportclub, schuldhulpmaatje bent voor een mede-Zwollenaar of het podium bouwt voor het grootste vrijheidsevenement van het land; vrijwilligers verlichten de stad.

We zijn trots op het enorme aantal vrijwilligers in onze stad en tegelijkertijd zien we dat het aantal vrijwilligers is afgenomen. Hoe kunnen wij organisaties ondersteunen bij het vinden en behouden van vrijwilligers? Dat is de vraag. De wethouder geeft daar een aantal oplossingen voor en ik zou er graag nog wat suggesties willen toevoegen.

Want wethouder Guldemond voert momenteel gesprekken met een heleboel bijstandsgerechtigden in de stad die een grote kans hebben om aan het werk te gaan. Vrijwilligerswerk kan een hele mooie opstap zijn naar een betaalde baan. Je kan je talenten inzetten, je helpt andere stadsgenoten, je leert mensen kennen en je krijgt waardering en erkenning voor het werk dat je doet. De VVD zou het logisch vinden als de mogelijkheid voor vrijwilligerswerk wordt meegenomen in die gesprekken. Is de wethouder bereid om hierin samen op te trekken met wethouder Guldemond?

Het beleid is tot stand gekomen in samenwerking met 18 organisaties. Dat laat wel zien hoeveel energie en aandacht er zit in het vrijwilligerswerk. Toch ziet de VVD in die lijst een gemiste kans voor vrijwilligers bij de hulpdiensten. De VVD vindt het belangrijk dat drempels bij het vinden van vrijwilligers bij de politie en brandweer worden weggenomen. De vrijwillige brandweer werft vanaf komende maand weer vrijwilligers en ook de politie is altijd op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor onze veiligheid. Wij overwegen een motie om te onderzoeken welke drempels de brandweer en politie ervaren bij het vinden van vrijwilligers en hoe de gemeente daar ondersteunend aan kan zijn. Graag een reactie van de wethouder.

Dan nog een laatste punt. Het beleid omtrent vrijwilligers is opgedeeld in twee beleidsstukken. De participatieraad heeft hier al een opmerking over gemaakt en de wethouder had best veel tekst nodig om uit te leggen waarom het toch twee beleidsstukken worden. Misschien is het ambtelijk gezien een logische keuze, maar we stellen dit beleid vast voor organisaties en huidige en toekomstige vrijwilligers, niet voor ambtenaren. Is het dan niet logischer als in hetzelfde beleid staat wat vrijwilligers aan ondersteuning mogen verwachten en óók waar vrijwilligersorganisaties aan moeten voldoen? Dat is wel zo duidelijk voor de partijen die met dit beleid te maken krijgen.

Bovendien is het beleid weinig concreet. De doelen en kaders bevatten wat vage teksten en er wordt in veel onderdelen beschreven hoe belangrijk iets is, zoals samenwerking van verschillende organisaties. Maar een omschrijving van hoe de doelen behaald gaan worden en concrete acties worden uitgevoerd ontbreekt in mijn optiek. Hoe gaat de wethouder meer handen en voeten geven aan dit beleid, zodat we dat aantal vrijwilligers echt weer omhoog krikken?

Ik sluit af; in een stad met zoveel vrijwilligers is het goed dat dit beleid er komt. Want waarom moeilijk doen als het ook samen kan.