Beleid Zwolse Wijkverenigingen
In je eigen wijk wil je lekker en veilig kunnen wonen en leven. Hiervoor kan je dan een initiatief oppakken en dan wil je dat de gemeente daarin niet je tegenwerker is, maar dat het je makkelijk gemaakt wordt het initiatief, met draagvlak in de wijk en binnen de kaders, ten uitvoer te brengen. Met deze nota stellen we nieuw beleid vast voor de wijkverenigingen voor deze initatieven. Lees hier de gehele bijdrage van Annemee:
Je eigen wijk beter en mooier maken, daar hoort u de VVD altijd positief over. En mijn gehele fractie zal zich altijd vanuit hun rol als volksvertegenwoordiger daar voor inzetten. En u kent de VVD ook als de partij die kijkt hoe het dichter bij de mensen kan komen en makkelijker gemaakt kan worden. Het voorliggende voorstel heeft dat als één van de uitgangspunten. En dat uitgangspunt kan dus op steun van de VVD rekenen. Want het is hard nodig dat inwoners die goede ideeën en initiatieven hebben, met draagvlak in hun wijk, niet vastlopen in een doolhof van bureaucratie.
Een wijkvereniging wordt HET aanspreekpunt voor inwoners van die wijk en de gedachte dat dat laagdrempelig is onderschrijft mijn fractie. Wel hebben we de vraag hoe er bepaald gaat worden welke dan DE wijkvereniging gaat worden. Er zijn namelijk wijken waar meerdere initiatieven zich al tot een vorm van hebben ontwikkeld die te vergelijken is met een wijkvereniging. Welke wordt dan DE wijkvereniging zonder andere tekort te doen. We horen graag hoe de wethouder daar naar kijkt.
En dan ten aanzien van de bureaucratie. Op meerdere onderwerpen heeft mijn fractie altijd aandacht gevraagd voor het verminderen daarvan. En ook het verminderen van de administratieve lasten. Ook dat uitgangspunt lezen we in deze nota, doordat er geen vooraf ingevuld jaarplan meer ingeleverd hoeft te worden. Tegelijkertijd lezen we in de subsidieverordening die we onlangs al ontvangen hebben dat de wijkverenigingen nog steeds een jaarplan moeten maken voor het jaar waarop de subsidie betrekking heeft (artikel 7 lid 1c). Hoe rijmt de wethouder dat met elkaar? En denkt de wethouder dat dit echt de zwaarste administratieve last dan is?
Vandaar dat dit punt voor de VVD een belangrijk issue is, als we het makkelijker willen maken, dan moet dat ook echt zo ervaren worden. En we hebben daar eerder moties over ingediend, namelijk de zogeheten schrapsessies. Een motie die onlangs door GroenLinks weer nieuw leven ingeblazen is en nog steeds nodig is. De VVD wil daarom een evaluatie van dit beleid na een jaar en met die evaluatie in de hand al gelijk schrapsessies organiseren. We rekenen natuurlijk op de steun van GroenLinks hierbij. En als de wethouder dit ook een goed idee vindt en kan toezeggen, dan sluit dat helemaal mooi aan op de uitgangspunten van het verlichten van administratieve lasten.
Afrondend kan de VVD dit voorstel wat we nu op papier hebben ontvangen steunen en zijn we positief over de ingeslagen weg het makkelijker en dichterbij te maken voor inwoners initiatieven. Wel willen we in de uitvoering vinger aan de pols houden of daadwerkelijk de paarse krokodillen hiermee verslagen worden en of de inwoners dat ook echt zo ervaren.