Alcoholwet mag niet leiden tot perverse handhaving

140115_HandhavingsbeleidDrankHorecawet.jpg

Door Monique Bakker op 20-01-2014

Jongeren onder de achttien mogen vanaf 1 januari 2014 geen alcoholische dranken meer gebruiken of in hun bezit hebben. De VNG stelt dat handhaving gemakkelijker wordt omdat gemeenteraden periodiek moeten aangeven wat het beleid gericht op preventiegebruik van alcoholgebruik gaat inhouden, met name onder jongeren en welke invulling wordt gegeven aan het handhavingsbeleid.

Ook al is het jaar nog jong, de eerste weken waarin de wetswijziging van kracht is hebben al geleid tot perverse uitwerkingen van dit beleid. In Deventer mocht een volwassen vrouw geen blikjes bier meenemen omdat ze samen met haar zoon in de rij stond en in Utrecht zijn drie ondernemers beboet nadat zij alcohol schonken aan door de gemeente ingezette minderjarige lokpubers. Ook in Zwolle – zo hebben geluiden ons bereikt - staan opsporingsambtenaren te posten voor winkels waar alcohol wordt verkocht.

De VVD Zwolle ziet niets in een intensieve en tijdrovende opsporing van minderjarigen in het Zwolse uitgaansleven en ondernemers die in eerste aanleg zelf verantwoordelijk willen zijn voor de goede uitvoering van de wet. Onze fractie vindt het dan ook onwenselijk dat opsporingsambtenaren extra met deze taak belast worden bovenop de andere veiligheidsopgaven in de stad. Derhalve stellen wij u de volgende vragen:

  • Is het college ertoe bereid de situatie van voor 1 januari 2014 – zolang de openbare orde dat toestaat – te gedogen;
  • Hoe gaat Zwolle invulling geven aan het door de VNG aangehaalde handhavingsbeleid;
  • Is het college het met de VVD eens dat Zwolle af moet zien van actief opsporingsbeleid, zoals de inzet van lokpubers en opsporingsfuiken tijdens uitgaanstijden?