Afscheid van onze wethouder René de Heer

WhatsApp Image 2022-06-15 at 4.58.52 PM.jpeg

Door Sanne van de Kamp op 15-06-2022

Vandaag nam onze wethouder René de Heer afscheid van de gemeenteraad. 'René, jij was altijd de eerste die het adagium neerzette dat we wel ons werk, maar vooral onszelf niet te serieus moeten nemen. Des te harder werkte je voor wat in jouw visie moest verbeteren.' Hij ontving terecht de Zwolse erepenning voor zijn langdurige en bijzondere werk voor de stad. Ook Johran bedankte René voor alles wat hij voor de stad en onze partij heeft betekend. Lees Johrans hele speech hieronder. 

Het moment weet ik nog goed. Enkele weken nadat in 2011 de toenmalige VVD-wethouder zijn strepen telde, liep ik met fractievoorzitter René de Heer de raadszaal uit. De fractie had besloten dat een ingestelde commissie de nieuwe wethouder zou aandragen. Adri van Drielen – journalist – liep op René af. “Zeg, zit jij eigenlijk in die wethouderscommissie René?” Het antwoord was nee, en zowel bij Adri als bij mij was op dat moment duidelijk welke kant het op zou kunnen gaan.

Kort daarna werd je geïnstalleerd als wethouder en al snel werd je bestuurlijk vermogen op de proef gesteld, met wat later bleek wat jij het beste kan: je vastbijten in een complex dossier, met alle creativiteit voor geitenpaadje en geen angst voor moeilijke besluiten. We schrijven midden in de crisis in 2012 met een tekort van bijna 40 miljoen euro in Stadshagen.

De vele dossiers die pittig of juist een feest waren, ga ik niet langs. Daarvoor zijn het er na 11 jaar wethouderschap en daarvoor nog eens 10 jaar raadslidmaatschap gewoonweg te veel. Maar de komst van nieuwe bedrijven, die open zijn wanneer ze het zelf willen, de opleving van het Broerenkwartier waar jaren werk in zit en de komst van de WRZV-hallen zijn prachtige voorbeelden.

Politiek is met werkende oplossingen komen voor problemen waar mensen tegenaanlopen.
Dat vraagt een luisterend oor, open blik, uitgestoken hand, rechte rug en ferme pas.
Dat vraagt een macher, een cheffer en soms een doe-het-zelver.
Dat vraagt een tik tegen taboes en een fundamenteel vertrouwen in vooruitgang.
Dat vraagt om een René.

René jij was altijd de eerste die het adagium neerzette dat we wel ons werk, maar vooral onszelf niet te serieus moeten nemen. Des te harder werkte je voor wat in jouw visie moest verbeteren.

Vastgelopen dossiers, de beperkende bescheidenheid en het ja, maar-denken dat ruim een decennium geleden nog welig tierde. Dat beleefde een omslag onder jouw teneur. Zwolle haar rol als trekker in de regio heeft met die omslag te maken. Die omslag, maakt dat onze stad een belangrijke rol heeft en kan houden.

Een paar weken geleden draaide de politieke wind voor onze partij net even anders dan dat we verwacht hadden. Na dat nieuws liep je gelijk naar mijn huis toe, waar een innige omhelzing en wat expliciete kanonnades eigenlijk al heel snel transformeerden in een omgezette knop om alvast te kijken op welke onderwerpen we dachten de oppositie te moeten gaan inzetten. Ik kan verklappen: we zaten er niet ver naast.

De mogelijkheid om de knop razendsnel om te zetten naar de nieuwe kans, is wat je mij en een hele schare aan Zwolse liberalen de afgelopen twintig jaar hebt meegegeven. Mijn wens is dat dit denken niet ongemerkt de Zwolse politieke en bestuurlijke cultuur weer uit sluipt, maar hardnekkig gevestigd is. Zonder dat geen koopzondagen, IKEA, Broerenkwartier of WRZV-hal.

En als het gaat om iets nalaten aan de stad, opper ik nog een extra invulling van de WRZV.
Om altijd te beseffen dat het beter kan, dat jezelf beter kan en dat je omgeving beter kan. WRZV.
Dat wanneer je denkt, ’t is meer dan prima, maar zou het niet wat mooier kunnen? Dat we dan zeggen. WRZV.
Wat René Zou Verbeteren.

René, ik kan je niet genoeg danken voor alles wat je voor de stad en onze partij hebt betekend.