Afscheid Thom van Campen

WhatsApp Image 2021-02-10 at 22.14.59.jpeg

Door Monique Bakker op 19-04-2021

Na tien jaar raadslidmaatschap waarvan sinds 2016 fractievoorzitter heeft Thom van Campen afscheid genomen van de Zwolse gemeenteraad. Dit door zijn benoeming als Tweede Kamerlid bij de verkiezingen van 17 maart.

Al sinds 2008 is Thom betrokken bij de VVD Zwolle. In die tijd heeft hij veel voor de afdeling, fractie en stad betekend. “We zijn Thom enorm dankbaar voor hoe hij altijd het onderste uit de kan heeft gehaald, altijd kansen zag en nooit opgehouden is met te kijken waar Zwolle weer een stukje beter kan worden, zegt fractievoorzitter Johran Willegers.

“Ik spreek ook namens onze wethouder René de Heer en ons bestuur dat we hem alle succes in de landelijke politiek wensen. Met Thom houden we een Zwollenaar die op het niveau van de Tweede Kamer zich kan inzetten voor de belangen van Zwolle en onze regio.”

Tijdens de raadsvergadering van maandag 19 april nam Thom officieel afscheid. Dit was de eerste besluitvorming sinds zijn installatie op 31 maart. Tijdens die vergadering heeft Johran Willegers hem ook toegesproken. Dat dankwoord is hieronder terug te lezen:

"Op het terras van de Keizer introduceerde een oud Prins jou met je eerste kans om volksvertegenwoordiger te worden. Ons oud-raadslid Gerrit van der Kooy plantte daar in 2009 het idee om je verkiesbaar te stellen. En met je instinct om binnen een seconde aan te voelen of iets wel of niet goed zit, begon je als 19-jarige student aan dit avontuur.
“Wat word jij morgen?” Vroeg Van der Kooy aan de vooravond van je installatie in 2011. “Raadslid of volksvertegenwoordiger?” 
Het tweede antwoord, was uiteraard het juiste. En dat is altijd de rode draad geweest door je politieke keuzes, inzet en ambitie. Je loopt voorop om zaken te adresseren, zelfs als anderen in deze Raad daar niet aan toe zijn.


Weggekeken werd er. Gegrinnikt. Toen je criminele motorbendes als gevaar voor onze stad betitelde. Totdat de intimidatie door onze binnenstad ronkte.
Ontkent werd er. Tegengewerkt. Toen je ingrijpende acties wilde om Holtenbroek weer veilig te maken. Totdat de kogels langs de schoolpleinen vlogen.
Ik ben voor de veiligheid van onze stad blij dat je op die onderwerpen durfde door te pakken. 
Jouw werk als volksvertegenwoordiger heeft onze stad natuurlijk meer gebracht. 

De vrije sluitingstijden, snellere aanpak van kindermishandeling, opheffen van het Stedelijk Museum en een nieuwe start voor cultureel aanbod, koopzondagen, betere kwaliteitscontrole op Jeugdzorgaanbieders en hulp voor ondernemers in deze verschrikkelijke pandemie.
Je bent nog nooit een politiek gevecht uit de weg gegaan wanneer je geloofde in de noodzaak om iets te veranderen.
Volksvertegenwoordiger ben je niet alleen als iedereen aan je kant staat. 
Volksvertegenwoordiger ben je niet alleen als het makkelijk scoren is.
Volksvertegenwoordiger ben je juist als je opkomt voor mensen met problemen die nog niet erkent worden. Waar het keihard knokken is om iets geregeld te krijgen.


Benoemen van een probleem is niet genoeg als je wat wilt veranderen. Je moet weten waar je naartoe wilt en kijken hoe je dat gaat doen. Met dat adagium leidde je onze fractie. Daarnaast hebben we elkáár nodig in deze Raad óm zaken voor elkaar te krijgen. Dat betekent luisteren, overtuigen en zoeken naar gezamenlijke belangen. Iets dat je buitengewoon beheerst.
Door open te staan voor een ander en hun zienswijze te willen snappen. Door altijd het ijs te kunnen breken met een kekke imitatie. Maar ook door te investeren in de informele kant van de politiek. 
Het was natuurlijk niet voor niets jouw voorstel om als Raad na de besluitvorming een gezamenlijke informele afsluiting te hebben bij het beroemde koelkastje van onze griffier Arthur. 


Het is de vastberaden, volhardende, voortvarende en alsmaar vrijheidsgedreven aanpak die je een mooi politicus maken. 
En ik zeg het nu tegen jou, zoals ik het ooit eerder heb gezegd: De som van een liberaal hart, politiek brein, met beide benen op de grond en een rechte rug in complexe situaties, maken je ongetwijfeld een succesvol Kamerlid. 
Van het terras bij de Keizer, naar trouw aan de Koning. Thom, op 31 maart werd je benoemd als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Of eigenlijk, als volksvertegenwoordiger voor het hele land. 
Een eer die je niet lichtzinnig neemt. En waar vanuit je gaat werken aan een mooier Nederland. Waar we na deze moeilijke tijd, samen sterker verder gaan. 


Je zit er natuurlijk voor het hele land. Maar in je eigen woorden: “afkomst verloochent zich niet.” Ik denk dat niet alleen onze fractie, maar ook de andere raadsleden en al die Zwollenaren je weten te vinden.
Dank Thom. Dank voor wat jij voor onze partij en onze stad betekent hebt. Ik wens je de komende jaren alle goeds toe als Kamerlid. Wat ben ik trots op de stap die je zet. Als volksvertegenwoordiger, als fractiegenoot, als vriend."