Hoe benutten we succesvolle Zwolse arbeidsmarkt?

werkgelegenheid.jpg

Door Johran Willegers op 14-12-2017

Onze stad wordt er beter van als meer mensen aan het werk zijn. De VVD wil dat het aantrekkelijker is om de stap naar een betaalde baan te maken dan in een uitkering vast te blijven zitten. Wat de VVD Zwolle betreft kan en doet iedereen mee. Vaak wil je namelijk niets anders dan vanuit een uitkering aan een baan komen. Het zou oneerlijk zijn als overheidsbeleid jouw kansen doet verkleinen.

Op donderdag 14 december vindt in de Zwolse Theaters het jaarlijkse Regio Zwolle Congres 2017 plaats. Het thema van dit jaar is "Arbeidsmarkt 2030". Met dit thema geeft Stichting Metropool Regio Zwolle een signaal af dat de toekomstige situatie op de arbeidsmarkt een belangrijke indicator gaat worden voor de economische groei in de Regio Zwolle.

De landelijke tendens is dat economische groei op dit moment beperkt wordt door krapte op de arbeidsmarkt. Met name in de branches bouw, IT en zorg zit men qua groei aan het plafond, door te weinig ingevulde vacatures.

De gemeente Zwolle stimuleert de banenmotor Zwolle zodat het aantal banen stijgt. Met die baan kunnen mensen hun leven leiden zoals ze dat zelf willen. Als VVD blijven we ons ook de aankomende jaren sterk maken voor een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat. Dat betekent dat we concurrerend zijn en blijven op goede infrastructuur, kwalitatief onderwijs en hardwerkend personeel. Zo blijven we banen en bedrijven aantrekken naar Zwolle en blijven zij in onze stad. Zij leveren immers banen op voor onze Zwollenaren.

Het Zwolse beleid om mensen van een uitkering naar een baan te krijgen, werkt nu gewoonweg niet goed genoeg. Dat gaan we veranderen. Hoe gaan we dat dan bereiken? Meer bedrijvigheid betekent meer banen en een toenemende vraag naar goed opgeleid personeel. De VVD vraagt het onderwijs om, in afstemming met het bedrijfsleven, opleidingen aan te laten sluiten bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

De gemeente zorgt ook met ondernemers voor periodieke werkevents. Deze zijn er als je een nieuwe baan zoekt, zonder werk zit of vanuit een krimpsector een nieuwe stap wilt zetten. Als je een baan zoekt word je zo een stuk beter geholpen. Ondernemers worden vooraf betrokken bij ons participatiebeleid om zo meer kansen te creëren voor werkzoekenden. Samen met de ondernemers, organisaties en onderwijs ontwikkelen we bij-, her- en omscholingsprogramma's.

Een baan is één van belangrijkste invullingen van je leven. Het geeft je zekerheid, onafhankelijkheid en persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent ook dat die baan aantrekkelijk is. Armoederegelingen die extra geld aan mensen in een uitkering geven, zijn vaak goedbedoeld, maar leiden er toe dat we mensen klein houden. Dat we Zwollenaren beperken in hun bewegingsruimte. Dit vinden wij niet eerlijk. Het kan niet zo zijn dat je als agent, verpleegkundige of stratenmaker minder overhoudt dan iemand in een uitkering. Dat is nu soms wel zo en door afscheid te nemen van overbodige armoederegelingen, laten we niemand door het ijs zakken, en zorgen we ervoor dat de stap naar een baan aantrekkelijker wordt.

Zwollenaren zijn harde werkers. In Zwolle zijn elke dag meer dan 95.000 mensen aan het werk. Dankzij kleine en grote bedrijven; organisaties en instellingen die Zwolle – vanwege de bereikbaarheid, de gezellige stad, de kwaliteit van onderwijs en de ligging – zien als een toplocatie in Nederland om te ondernemen. Iedereen verdient een baan. Zeker nu het goed gaat met de economie kunnen we het ons niet veroorloven de kansen voor onze stad te laten liggen.

Terug