ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD gaan stabiel en daadkrachtig college formeren

Gemeentehuis_Zwolle.jpg

Door Johran Willegers op 11-04-2014

De ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD willen in Zwolle met elkaar een college van burgemeester en wethouders vormen. De ChristenUnie, sinds de laatste verkiezingen de grootste partij in Zwolle, volgt daarmee het advies van informateur Herman Sietsma.

In zijn informatieverslag beargumenteert Sietsma dat de ChristenUnie, PvdA, D66, VVD en de SP genoeg draagvlak in de Zwolse samenleving hebben om in een college plaats te nemen. Volgens de informateur is de kans op een stabiel en daadkrachtig college het grootst als de ChristenUnie met de PvdA, D66 en VVD een programma voor de stad opstelt.

Dat advies geeft Sietsma met name vanwege de inhoudelijke prioriteiten van de verschillende partijen. Hij schrijft in zijn verslag: “Er is specifiek aandacht besteed aan de balans tussen sociaal en fysiek domein en aan de richting voor de invulling van de noodzakelijke bezuinigingen. Naar mijn inzicht is er met deze vier partijen de grootste kans op een succesvolle programmatische samenwerking.”

Sietsma concludeert op basis van zijn gesprekken met alle partijen dat het college opnieuw moet bestaan uit vijf wethouders - en dus niet minder -, onder meer met het oog op de decentralisaties, waardoor de gemeente meer taken krijgt.

Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie, geeft aan het advies van informateur Sietsma op te willen volgen en wil daar zo snel mogelijk mee aan de slag. “De verwachting is dat het samenstellen van een goed collegeprogramma een aantal weken in beslag neemt.” 

 

Terug