Bijstandsfraude, Zero tolerance: VVD vraagt college naar 'Rotterdamse aanpak'

fraude.jpg

Door Monique Bakker op 15-07-2013

Bijstandsfraude blijft een groot probleem dat een negatieve impact heeft op het draagvlak voor dergelijke maatregelen, maar ook op onze eigen financiën. De VVD Zwolle hoopt dat de gemeente zich blijft inzetten voor een zero-tolerance beleid en er voor te zorgen dat misbruik van belastinggeld wordt aangepakt er voorkomen. Rotterdam presenteerde maandag een nieuwe aanpak die fraude succesvol aanpakt. De VVD Zwolle wil weten of onze stad ook met die aanpak aan de slag kan.

“Fraude bijstand Rotterdam voortaan per wijk aangepakt,” kopt de Volkskrant 15 juli jl. De stad bezorgt mensen aan de voordeur een uitnodiging voor een gesprek. Dan wordt nagegaan of men bijvoorbeeld verzuimd heeft te melden of er sprake is van samenwonen of extra inkomsten. Door deze strikte aanpak per wijk is voor 6.5 miljoen euro fraude opgespoord, is in een pilot 15 procent van de uitkeringen gestopt en wordt naar verwachting 2 miljoen euro bespaard.

 Rotterdam wordt strenger met de bijstand. De VVD wil dat Zwolle dat ook wordt. Het wiel hoeft niet twee keer worden uitgevonden en dat brengt de VVD Zwolle tot de volgende vragen die aan het college gesteltd zijn:

  • Kan het college de precieze opzet van het nieuwe bijstandsbeleid in Rotterdam nagaan?
  • Deelt het college de opvatting van de VVD dat bijstandsfraude een probleem is dat zo effectief mogelijk aangepakt moet worden?
  • Wat is de visie van het college over de Rotterdamse aanpak?
  • Ziet het college kans om die Rotterdamse aanpak, ook met oog op bezuinigingen, mee te nemen in nieuw beleid?
Deze vragen zijn 15 juli schriftelijk aan het college gesteld door Aly van der Vegte.
Terug